Hulp bij stoppen met roken

Middelen en tips

Getty Images

Stoppen met roken is een harde noot om te kraken. Gelukkig zijn er tal van hulpmiddelen. Alleen... het zijn er zoveel: nicotinegel, kruiden, Allen Carr. Een actueel overzicht van hulpmiddelen én tips om het rookloze leven aan te kunnen.

Humeur
Sommigen hebben geen last van het afkicken. Anderen voelen zich alsof ze een griepje hebben: zweten, keelpijn, duizeligheid en gespannen. Na drie dagen heeft de nicotine uw lichaam verlaten en is het lichamelijke stopongemak al over.

Het moeilijkste van niet meer roken is wennen aan de 'leegheid'. Voor de meeste sigaretten heeft u een vast moment: bij de bushalte, na de lunch, bij het telefoneren, in de kroeg. Als u daar ineens geen peuk bij opsteekt, mist u iets. Dat is wennen. Probeer die momenten te zien als iets positiefs: er is een strijd gaande tussen de sigaret en uw gezonde zelf. Blijf bij uzelf en geef niet toe aan dat verleidelijke gevoel. Die vlagen zijn over een tijdje helemaal verdwenen.

Kunt u het van die kant bekijken, dan heb je ook minder kans op een 'rothumeur'. Dat is een bijverschijnsel waar veel stoppers last van hebben, omdat ze het idee hebben dat ze zichzelf iets prettigs ontzeggen. Sommige methodes, zoals Allen Carr en De Opluchting (zie hieronder), richten zich op die mentale verslaving. Gevolg: cursisten voelen zich na de training bevrijd in plaats van treurig omdat ze 'nooit meer mogen roken'.

Cold turkey Ook wel 'de wilskrachtmethode' genoemd. U stopt zelf, zonder kauwgom, pleisters of kruidenpreparaten. Er zijn succesverhalen te over van mensen die op deze manier stopten. Sommigen namen hun besluit nadat ze hoorden dat een rokend familielid ernstig ziek was geworden. Anderen hadden zo genoeg van de roken-stoppen-roken-stoppen-spiraal, dat ze op een dag het definitieve besluit namen om zichzelf voor eens en voor altijd te bevrijden. Je zou het ook de 'En-nu-is-het-genoeg!'-methode kunnen noemen.

De Moos Methode
De naam staat voor 'minderen om ontspannen te stoppen' en geeft al aan hoe de methode werkt: u stopt door het aantal sigaretten af te bouwen. In De Sport van het Stoppen, het bijbehorende (vrolijke!) boek van ex-rookster en journaliste Annemarie de Raadt, staan schema's die u kunt toepassen op jouw leven en rookgedrag.
Kosten: het boek 12,50 euro. Leden van Agis Zorgverzekeringen krijgen het voor niks.

Stoppen via internet
Relatief nieuw is uQuit, een website die zich richt op jongeren die willen stoppen. Het computerprogramma is gratis te downloaden. Methode: u vult een vragenlijst in. Op basis van uw antwoorden geeft de database u adviezen en tips, toegesneden op uw situatie. Kosten: gratis

Stoppen in een groep
Pakje Kans: samen met zo'n 12 andere aankomende stoppers, volgt u 9 keer een bijeenkomst. Hierin werkt u onder leiding van een trainer in 12 weken naar het stoppen toe. U krijgt een trainingsboek, een handig boekje met tips en een cd met oefeningen om te ontspannen.
Kosten: van 35 tot 195 euro.

Allen Carr
In een kleine groep (8 personen) leert u onder leiding van een Allen Carr-trainer uw rookgedrag doorzien. De training duurt een dag en is behoorlijk intensief. U mag (moet zelfs) doorroken tot de laatste sigaret. Die rookt u met z'n allen, aan het eind van de dag. Bijzonder: de meeste mensen lopen de deur uit als opgeluchte niet-rokers. Heeft u een terugval, dan mag u gratis naar een opfristraining (duurt twee uur).

Kosten van de cursus: 250 euro. Sommige verzekeraars vergoeden de training. Bent u drie maanden na de eerste training niet gestopt, dan krijgt u uw geld terug. U moet dan wel minstens twee vervolgsessies hebben gevolgd.

U kunt ook zelf stoppen met het boek van wijlen Allen Carr 'Stoppen met roken'. Het is zo inspirerend geschreven dat veel mensen halverwege het boek uitzien naar het moment dat ze mogen stoppen.

De Opluchting
Eendaagse training die zich, net als Allen Carr, richt op het analyseren van uw verslaving. U wordt zich bewust van het automatisme waarmee u rookt. U leert hoe u de ' ik mag nooit meer roken'-knop kunt omzetten in een ' ik hoef niet meer'-houding.

Kosten: 220 euro. Wie teleurgesteld is in de methode en daardoor niet stopt, krijgt 125 euro terug. U heeft 3 maanden lang recht op een gratis vervolgsessie.

Quitkey
Een kleine handcomputer (kunt u aan uw sleutelbos doen) die eerst registreert hoeveel u rookt, en vervolgens helpt met langzaam afbouwen. Tijdens stap 1 rookt u gewoon zoals u gewend bent. Bij iedere sigaret drukt u op de 'smoke' button. Het computertje registreert hoeveel en op welke tijdstippen u rookt. Na zeven dagen begint stap 2: de quitkey geeft een piepsignaal wanneer u kunt roken. En stap voor stap bouwt hij uw gebruik af (kan 34 dagen duren). U moet echt gemotiveerd zijn, wil dit werken. Al kan de confrontatie met uw eigen rookgedrag nooit kwaad!
Kosten: 29,95 euro.

Sigarettenvervangers
Hieronder vallen tabletten, pleisters en nicotinekauwgom. U kunt ze krijgen in verschillende doseringen. Vervangers zijn bedoeld om uw lichaam langzaam te laten wennen aan steeds lagere doseringen. Let op: gebruik nooit vervangers terwijl u blijft roken! Sinds 1 januari is er nicogel verkrijgbaar: u smeert wat gel (waar nicotine inzit) op uw handen.
Kosten: verschilt per middel. Reken op 20 euro per week. Een flesje gel staat gelijk aan 50 sigaretten en kost 16 euro.

Alternatief stoppen
Acupunctuur en (soft)lasertherapie gaan uit van hetzelfde principe: over uw hele lichaam lopen energiebanen waar bepaalde punten (vergelijk ze met elektriciteitskastjes) op liggen. Door die punten te stimuleren met naaldjes of laserstralen, zou u minder trek in sigaretten en minder ontwenningsverschijnselen krijgen. Vraag of de behandelaar is aangesloten bij de Nederlandse Artsen Acupunctuur Vereniging (NAV).

Kosten: Verschilt per therapeut, gemiddeld bent u per acupunctuursessie 40 euro kwijt. Softlasertherapie kost ongeveer 130 euro. Of het vergoed wordt, hangt af van uw verzekering.

Zelf stoppen

Persoonlijke coach
Vraag een vriend(in) of hij/zij u wil begeleiden. Stel samen een stopdatum vast en rook op die datum je laatste sigaret. Met een groepje stoppen, kan natuurlijk ook. Spreek af dat u de coach mag bellen op momenten dat u het moeilijk heeft.

Telefonische coaching
Het telefonische coachingstraject van STIVORO omdat zeven gesprekken met in stoppen-met-roken gespecialiseerde coaches gedurende drie maanden. De gesprekken duren ongeveer 10 tot 15 minuten.

De coachen werken met verschillende programma's, hierdoor is de zorg op maat. In sommige gevallen word je geadviseerd om gebruik te maken van nicotine vervangers of geneesmiddelen op doktersrecept. Het programma is gericht op gedragsverandering met behulp van motiverende gespreksvoering, zelfcontrole training en terugvalpreventie.

Stoppen doe je zo
Schrijver Marcel van Mosselveld was zelf 25 jaar lang verstokt roker en stopte met roken, zonder enige moeite. In zijn boek Stoppen doe je zo vertelt hij hoe en waarom deze methode werkt en andere niet. De kern van het stoppen met roken zit in het begrijpen wat roken eigenlijk is. Als je beseft waarom je rookt en hoe het komt dat je blijft roken is het volgens van Mosselveld geen enkel probleem meer om te stoppen.

Auteur