Geld besparen op telefoon of tablet? Koop een refurbished product

Een nieuwe telefoon of tablet kopen kan flink in de papieren lopen. Een leuk alternatief is de refurbished markt. Je kunt tweedehands artikelen verkopen, die dan worden opgeknapt, gecontroleerd en daarna opnieuw verkocht.

Nieuwe smartphone nodig? Een nieuwe in de winkel kopen is een dure grap. En als ze bij een abonnement zitten, betaal je nog meer, want dat is tegenwoordig een lening met rente. U kunt er ook voor kiezen om geld te besparen. Door hem aan te schaffen bij een 'refurbished' winkel. Wat houdt dat in?

Wat betekent 'refurbished'?

Refurbished is een Engels woord. Het betekent 'Gereviseerd'. In de computerwereld is het al langer een bekend woord voor producten die ná gebruik worden gecontroleerd, indien noodzakelijk gerepareerd en dan weer verkocht. De producten krijgen als het ware een tweede leven met een nieuwe eigenaar.

Vroeger gingen apparaten lang mee. Soms deed je wel 10-20 jaar met een stereoset. Tegenwoordig is het - door de snelle ontwikkelingen op met name het gebied van telefonie en tablets - voor veel mensen normaal om na 2 jaar alweer een nieuw, moderner product te kopen. Maar er zijn ook genoeg mensen die niet per se het nieuwste van het nieuwste hoeven te hebben. Voor hen is een ietwat gedateerd maar nog zeer goed en functioneel tweedehands product tegen een lagere prijs een goede deal.

Zowel fysieke winkels als online webshops hebben ook steeds vaker te kampen met meer producten die retour worden gezonden en restvoorraden ten opzichte van vroeger. Hierdoor zijn er steeds meer bedrijven die zich specialiseren in het terughalen van goederen die niet meer (als nieuw) te koop zijn.

Waar komt al dat mooie spul vandaan?

Wereldwijd zijn er jaarlijks vele miljoenen smartphones, tablets en laptops, zoals iPhones, iPads en MacBooks die worden geproduceerd en daarna gekocht door consumenten en bedrijven. Er zijn nu steeds meer bedrijven die zijn gespecialiseerd in het opkopen en/of 'refurbishen' van deze tweedehands goederen. De restvoorraden, teruggestuurde producten en zakelijk afschreven goederen. Deze producten worden gecontroleerd op beschadigingen, software, uiterlijk en kwaliteit en daarna worden ze opnieuw op de markt gebracht tegen een lagere prijs ten opzichte van de nieuwprijs. Met name Apple producten, die nieuw vaak erg duur zijn en een schevere prijs/kwaliteitsverhouding hebben ten opzichte van Android apparaten, komen zo binnen handbereik van mensen met een minder dikke portemonnee.

Top 5 refusbished retailers

Is je interesse gewekt? Wil je je apparaat verkopen, en/of een refurbished apparaat aanschaffen? Neem dan een kijkje op de volgende websites.

  • Refurbished.nl
  • GSMloket.nl
  • Refurbished iPhone.Shop
  • Mobieltekoop.nl
  • Omolo.nl

Ziet het er nog wel OK uit?

Niet ieder apparaat is na dat 'refusbishen' gelijk aan de anderen. Vanbinnen, technisch gezien, zijn het wellicht gelijkwaardige producten, maar qua uiterlijk kunnen ze verschillen. De refurbished markt heeft besloten de conditie van refurbished artikelen in te delen in 3 gradaties. Vaak A, B of C-grade genoemd en/of aangeduid met 3, 4 of 5 sterren. Dat betekent dat een A-grade als nieuw oogt, een B-grade is duidelijk gebruikt maar in goede staat, en een C-grade heeft flinke sporen van gebruik zoals beschadigingen, vlekken, barstjes.

Technische controle en verpakking

Refurbished apparaten zijn vaak voorzien van een gloednieuwe batterij. Na de keuring worden er indien nodig nieuwe onderdelen geplaatst en na de technische keuring worden ook alle gegevens van de vorige gebruiker gewist. Tenslotte wordt hij voorzien van de nieuwste software. Refurbished producten worden vaak in een neutrale verpakking geleverd. De originele verpakking mag je niet hergebruiken: dat is zelfs strafbaar. Mag alleen bij nieuwe exemplaren. Wel stuurt de leverancier eventuele accessoires en een handleiding mee.