Refurbished: goed en goedkoop

Heb je een andere pc nodig? Een andere tablet of smartphone? Denk dan eens aan refurbished, ofwel een als nieuw opgeknapt exemplaar.

Om de zoveel tijd is het zover: je computer, tablet of smartphone houdt ermee op. Of je bent hem gewoon beu omdat hij te traag is om nog fatsoenlijk mee te werken. Het ligt voor de hand om dan de ­reclamefolders door te pluizen voor een gloednieuwe vervanging. Helaas zijn de prijzen van digitale apparaten vers uit de fabriek niet altijd even vriendelijk voor je bankrekening. Gelukkig is er een goed alternatief: refurbished apparatuur.

Zo goed als nieuw

In goed Nederlands betekent ­refurbished gereviseerd of opgeknapt, en dat dekt de lading goed. Een ­refurbished pc is een computer die al eerder is gebruikt (bijvoorbeeld op een kantoor of als demomodel in een winkel) en daarna is opgekocht door een gespecialiseerd refurbishing-bedrijf.

Je zult misschien zeggen: het is dus gewoon een tweedehands computer. Dat klopt, maar er is een groot verschil met tweedehands computers die bijvoorbeeld door particulieren op Marktplaats worden aangeboden. Refurbished pc’s en laptops worden zo goed als nieuw hersteld. Tablets en smartphones krijgen dezelfde behandeling.

Grondige controle

De eerste stap bij refurbishing is een grondige controle van de apparatuur. Hierbij wordt gekeken hoe de ­toestand is van alle onderdelen. Als er onderdelen niet goed werken, worden ze gerepareerd of vervangen. Het apparaat wordt ook meteen goed schoongemaakt. Een volgende belangrijke stap is het verwijderen van gegevens die nog op het apparaat staan. Het gaat dan bijvoorbeeld om bestanden op de harde schijf van een pc of de persoonlijke instellingen op een smartphone.

Vaak zijn binnengebrachte computers en mobiles een aantal jaar oud. Dat betekent ook meestal dat er een ouder besturingssysteem op staat, zoals Windows 7. Waar mogelijk wordt zo’n besturingssysteem up-to-date gemaakt, zodat het apparaat werkt met de nieuwste software. Dat is onder andere belangrijk voor de veiligheid.

Tot slot volgt nog een laatste inspectie en daarna wordt de pc, tablet of smartphone weer op de markt gebracht. Natuurlijk voorzien van de bijbehorende onderdelen, zoals een stroomvoorziening en gebruikshandleiding.

Voor- en nadelen

Waarom zou je eigenlijk refurbished apparaten kopen? De prijs is het belangrijkste argument. Omdat het gaat om gebruikte pc’s, tablets en smartphones, ligt de aanschafprijs een stuk lager dan wanneer je een nieuw exemplaar zou kopen. In procenten gaat het soms zelfs om meer dan 50 procent, in harde duiten om honderden euro’s. Daarnaast help je het milieu ook nog een handje. Je recyclet bestaande apparatuur, dus dat scheelt energie, grondstoffen en vervuiling.

Er zitten ook wat nadelen aan hergebruikte apparaten. Voor de allernieuwste versies kun je niet bij refurbished terecht. Het gaat bijna altijd om apparatuur die al één of meer jaar oud is. Smartphones zijn hierop een uitzondering, omdat in die markt de omlooptijd erg hoog ligt. Die zijn daarom regelmatig van een recenter bouwjaar. Aangezien de meeste mensen geen behoefte hebben aan het nieuwste van het nieuwste, hoeft dit nadeel geen echt probleem te zijn. Zolang het besturingssysteem up-to-date is, zijn refurbished apparaten prima te gebruiken.

De tweedehands status van de apparatuur houdt ook in dat er vaak gebruikssporen zijn. Het gaat dan om slijtage, krasjes of deukjes. Bij een goede refurbished-winkel wordt altijd bij een computer, tablet of smartphone vermeld wat de staat is. Die varieert gewoonlijk van ‘goed’ of drie sterren (duidelijke gebruikssporen) tot ‘als nieuw’ of vijf sterren (heel lichte of geen gebruikssporen). Deze sporen hebben overigens geen invloed op de werking van het apparaat: ze maken hem alleen wat minder mooi.
Ook waarschuwt de Consumentenbond voor toestellen die toch minder goed zijn dan wordt beweerd. Vooral refurbished iPhones zijn volgens de bond een 'flinke gok'. 

Tot slot: je moet er soms snel bij zijn. In tegenstelling tot nieuwe pc’s, tablets of smartphones, die altijd wel in voorraad of te bestellen zijn, is er maar een beperkte voorraad aan refurbished apparaten beschikbaar. Daarom staat er op de website van de meeste refurbished-winkels dan ook hoeveel exemplaren er nog van dat toestel in voorraad zijn.

Geen kat in de zak

Refurbished pc’s, tablets en smartphones koop je bij daarin gespecialiseerde winkels of bepaalde elektronicazaken. Tegenwoordig heb je daarbij aardig wat keuze, omdat het kopen van gebruikte apparatuur steeds populairder wordt. Als je op internet zoekt op refurbished, vind je al meteen een flink aantal winkels. Sommige daarvan zijn alleen online actief, andere hebben ook fysieke winkels waar je eventueel langs kunt komen. Als je in de buurt van zo’n zaak woont, is het zeker de moeite waard om eens langs te gaan. Zo krijg je een betere indruk van de winkel en de service. Er zijn winkels die ­allerlei soorten computers, tablets en smartphones te koop aanbieden, maar ook een aantal die zich alleen op Apple-apparaten of alleen mobieltjes richten.

De ene refurbished-shop is de andere niet. Daarom is het goed te letten op een aantal zaken, zodat je geen kat in de zak koopt. Er hoort bijvoorbeeld een goed retourbeleid en respectabele garantietermijn bij je aankoop te zitten. Denk aan minstens veertien dagen voor retourneren en een half jaar garantie. Meer is natuurlijk nog beter. Let er ook op of vervangende onderdelen origineel of alternatief (huismerk) zijn.

Koop je via een webwinkel, let er dan op dat deze een bekend keurmerk heeft, zoals Thuiswinkel Waarborg (check op www.thuiswinkel.org)
of Webshop Keurmerk (check op www.keurmerk.info).

Het is altijd een goed idee te kijken wat de ervaringen van andere consumenten zijn. Zoek daarvoor online op de naam van de winkel plus de term ‘ervaringen’. Voor reviews kun je ook eens een kijkje nemen op nl.trustpilot.com.

Tweedehands, refurbished of remarketed

Er zijn verschillende soorten gebruikte apparatuur. Gewone tweedehands apparaten worden door particulieren te koop aangeboden, bijvoorbeeld via een advertentiesite als Marktplaats. Dit soort apparatuur is gewoonlijk niet grondig ­getest, gerepareerd of geüpdatet. Ook blijft de schoonmaak meestal oppervlakkig.
Je bent bij de aankoop vaak het goedkoopst uit, maar de kwaliteit is ook het laagst. ­Bovendien krijg je geen enkele garantie.

Refurbished apparaten zijn grondig nagekeken, gerepareerd, schoongemaakt en geüpdatet. De kwaliteit van de apparatuur is goed tot prima en je hebt recht op retourneren en maandenlange garantie. Je betaalt hier daarom ook meer voor dan bij tweedehands van een particulier.

Remarketed apparaten zijn vaak afkomstig uit een nog niet verkochte voorraad. Ze worden bijvoorbeeld te koop aangeboden omdat er een nieuwere versie op de markt wordt gebracht. De apparatuur is nog helemaal nieuw en wordt verkocht met de bijbehorende garantie. Dit is de beste keuze qua kwaliteit, maar je betaalt er ook de hoogste prijs voor. Alhoewel altijd nog flink ­minder dan de adviesprijs.

Waar komt de apparatuur vandaan?

Refurbished computers, tablets en smartphones komen uit verschillende bronnen. Van fabrikanten komen ­demo-modellen of teruggestuurde apparaten. Dit zijn meestal de beste exemplaren omdat ze weinig of zelfs niet gebruikt zijn. Bij bedrijven worden computers en andere apparaten na een aantal jaar ingewisseld voor nieuwere exemplaren.

Dit is een populaire bron voor refurbished toestellen. Net als faillissementsverkopen van bedrijven.

Tot slot komen er ook nog apparaten van particulieren. Het gaat dan bijvoorbeeld om smartphones die aan het einde van de abonnementstermijn worden ingeleverd. Maar je kunt ook zelf je gebruikte apparatuur verkopen. Veel refurbished-­winkels doen aan verkoop én ­inkoop. Zo verdien je zelf ook nog een leuk zakcentje.

12 Comments

Door Stefan (niet gecontroleerd) op do, 25-10-2018 - 12:01

Ik heb 6 maanden geleden met enige twijfel een refurbished iphone 6 gekocht met 36 maanden garantie.
Het toestel werkt tot nu toe vlekkeloos, dus ik ben positief verrast.

ik raad www.refurbished-iphone.shop dan ook zeker aan.

Door feelders (niet gecontroleerd) op wo, 18-4-2018 - 09:30

Ik heb een ipad gekocht bij bol.com.twedehand.prima ding.na een maand ging de oplader stuk kreeg zo een nieuwe.top.

Door seelen-van groe... (niet gecontroleerd) op do, 15-3-2018 - 17:52

Ik zoek een winkel in Maastricht of omgeving om een refurbished toestel te kopen, geen koop via de computer maar een winkel waar ik fysiek mijn toestel kan bekijken en uitzoeken.

Door Cor Vos (niet gecontroleerd) op vr, 9-2-2018 - 18:50

Vanwege de ouderdom van mijn PC heb gekeken naar nieuw en refurbisched deze worden inderdaad helemaal na gezien en zijn soms beter als nieuw omdat deze voor de verkoop helemaal getest worden daarom kan ik ht iedereen aanraden om ook te kijken naar refubisched

Door Maria van Es (niet gecontroleerd) op vr, 9-2-2018 - 13:56

Graag zou ik een adres in Den Haag hebben of anders dicht bij DH...
Met vriendelijke groet,
M.A.van Es

Door marike (niet gecontroleerd) op vr, 9-2-2018 - 12:12

Mijn man gebruikt al een aantal jaren refurbished laptops. Hij werkte destijds vaak in Libie en daar was men destijds nie berekend op windows7 of windows10.Wij zijn toen via laptops4all.nl aan een goede refurbished laptop gekomen voor een redelijke prijs. Hij was daar zo tevreden over dat wij sindsdien altijd eerst naar een refurbished laptop kijken. Het argument is niet alleen de prijs maar we zijn ook milieuvriendelijk bezig. We hergebruiken. Laptops4all levert prima produkten en hun service is ook goed.

Door Hans de Boer (niet gecontroleerd) op vr, 9-2-2018 - 10:12

Refurbished is de laatsts tijd een "hot" item en je ziet dat ze via de grote web winkels vaak worden aan geboden. Bijv. Groupon Ibood enz. Je krijgt 3 mnd. garantie op het gekochte "refurbished"artikel. Vroeger verstond men onder refurbished een artikel wat een defect, kras of vervoers schade had en door de fabrikant werdt herverpakt. Vaak in neutrale doos. Hier zat dan ook de normale garantie op. Wat je nu op de markt tegen komt zijn artikelen die via de lease , verhuur en bedrijven, die het door verkopen aan handelaren, als refurbished op de markt wordt gedumpt. Wat er niet bij vertelt wordt is dat de aangeboden artikelen 3 jr. of ouder is. Je koopt dus verouderde artikelen, die al voor 100% zijn afgeschreven. Je ziet dan prijzen op de web winkels die 100 euro onder de nieuw waarde prijs zitten. Waarom vertellen we het, omdat wij bij bedrijven werken waar tablets, gsm's, pc's. laptops enz. worden door verkocht aan het personeel na aantal gebruikte dienst jaren. Bijv. PC of tablets voor 50 euro. Laptop voor 75 euro, gsm voor 150 euro (2 jr. oud). Natuurlijk hebben de verkopers van refurbished artikelen hun winst nodig, maar de prijzen die ze vragen zijn volgens ons veel te hoog. Even door sparen is een betere keus of vraag bij familie of vrienden rond of er werkgevers zijn die hun werkplekken vernieuwen.

Door a.j.meekels (niet gecontroleerd) op vr, 9-2-2018 - 07:59

zgn refurbished pc, zijn meestal met oude besturing, langzame processors,traag geheugen en te weinig geheugen, welke niet meer uitgebreid kan worden.
waardoor na een aantal updates , de pc weer zeer traag wordt
daarom doet men afstand van een pc ouder dan 4 jaar

refurbished iphones, onzin er is geen een berdijf, buiten de off. apple rep.
die deze apparaten kan repareren, men kan alleen scherm vervangen en schoonmaken

Door Herman van Rossum (niet gecontroleerd) op vr, 9-2-2018 - 03:21

Ik heb nog een tablet van 5 jaar oud maar dat is een rommeltje. Ik heb inmiddels een nieuwe. Maar is er een adres rondom Oss waar men mijn tablet kan schoonmaken?
Met vriendelijke groet
Herman

Door Philippe van Wersch (niet gecontroleerd) op do, 8-2-2018 - 19:52

Absoluut oneens met dit artikel. De reden: juni 2016 kocht ik een Ipad. Thuis gekomen bleek er een verkeerde oplader bij te zitten. Dus kon ik hem niet opladen. Een andere stekker van iemand geleend en ik kon hem weer opladen. Maar na 1 dag niet gebruikt te hebben was die al leeg. De dag daarop was die weer leeg zonder hem echt gebruikt te hebben (max een half uur). Dus LEAPP verkoopt kapotte zaken. Ik heb een klacht ingediend bij LEAPP en ik kon hem terugsturen. Binnen 14 dagen heb ik mijn geld dan weer terug. Ik ontving per e-mail een sticker waardoor ik niet de porto hoefde te betalen. Dat is netjes, ware het niet dat deze stickercode al gebruikt was. Dus ik moest zelf de portokosten betalen. Na 14 dagen uiteraard mijn geld niet terug. Een mailtje gezonden, Ja. sorry we hadden uw bankrekeningnummer niet. Flauwe kul natuurlijk. Maar goed. Ze zouden het nu met spoedbetaling overmaken. Inmiddels bijna twee weken geleden en natuurlijk nog steeds mijn geld niet binnen ondanks was LEAPP zogenaamd beloofd. LEAPP kan beter LEEP heet, want ze zijn sluw. Ze houden je geld gewoon vast. Wellicht totdat je dreigt met de deurwaarder. De vestigingsmanager van Tilburg sprak nogmaals over een spoedbetaling. Noppes, nada, niets. DOE GEEN ZAKEN MET LEAPP. want ze zijn niet recht door zee. Na twee maanden had ik eindelijk mijn geld terug.