De keuken van Tenerife en andere Canarische eilanden

Eeuwenoude tradities en kakelverse vis

culinair tenerife
Getty Images

Culinair gezien hoeft u op Tenerife zeker niet op een houtje te bijten. De hoeveelheid toeristische restaurants is overweldigend. Leuker is het natuurlijk om daarbuiten de leuke lokale eetgelegenheden te ontdekken, en van de echt ambachtelijke specialiteiten te genieten voor weinig geld. In deze keuken komen mediterrane en exotische invloeden samen.

De keuken van Tenerife en andere Canarische Eilanden is eenvoudig en erg lekker, maar is in de toeristische gebieden veelal anders. Daar zijn veelal Nederlandse, Italiaanse, Chinese en andere internationale restaurants en fastfoodketens te vinden. De lokale restaurants zijn te herkennen aan de Canariërs, die er zelf vaak eten.

Smaakmix
De Canarische keuken is gevormd door een mix van invloeden. Je vindt er al het goede van de Spaanse keuken, met klassieke gerechten als paella, tortilla’s, gazpacho en pinchos. Die is verrijkt met exotische ingrediënten uit de Arabische, Afrikaanse en Zuid-Amerikaanse keuken, zoals komijn, saffraan en bananen. Alles tezamen zorgt voor een rijke culinaire traditie met geurige soepen, smaakvolle vis- en vleesgerechten en tongstrelende desserts.


Getty Images


Kenmerken
Er zijn een aantal kenmerken van de Canarische keuken: olijfolie, zowel op salades als voor het frituren; gefruite uien en tomaten als basis voor veel gerechten; look en uien als belangrijke kruiden, wijn in de pan; brood tijdens de maaltijd; veel en vaak salades, vooral in de zomer; fruit of zuivel als nagerecht. Zoetigheden zoals taarten en gebak zijn in feite vaak voor speciale dagen of voor vieringen.
[ITEMADVERTORIAL]
Eetmomenten
Ontbijt, dat is vaak niet meer dan een kop koffie met iets zoetigs erbij. De traditionele lunch begint gewoonlijk rond 14.00 en eindigt om 16.00 uur en bestaat uit een warme maaltijd. De schotels variëren elke dag bij de meeste restaurants. Ook de Menu de Mediodia is populair, een driegangenmenu met keuze uit verschillende gerechten. Tussen lunch en diner wordt van de merienda genoten: een klein tussendoortje, tapas of borrelhapjes.
Als vierde is er het diner, tussen 20.00 en 21.00 uur. Meestal wordt er dan niet meer zo uitgebreid gegeten als bij de lunch. Een gang volstaat vaak.

Typisch Canarische specialiteiten zijn:

Gofio
Gofio was het belangrijkste voedsel van de Guanchen, die de eilanden bewoonden tot de 15de eeuw. Vandaag de dag wordt het gemaakt van geroosterd meel van tarwe, gerst, maïs of kikkererwten. Tot een forse bal gekneed dient gofio als brood bij de maaltijd, maar de huidige bewoners eten het ook met melk als ontbijt, in de soep of als bijgerecht bij vis- en vleesgerechten.

Papas arrugadas
Een van de opmerkelijkste specialiteiten van de eilanden is papas arrugadas: gerimpelde aardappelen die in de schil gekookt worden in zeewater, zodat ze een zout korstje krijgen. Ze worden meestal geserveerd met mojo, een Canarische saus die de aardappelen een frisse of pittige smaak geeft.

Mojo
Een Canarische maaltijd is nauwelijks denkbaar zonder mojo. Mojo is een sausje op basis van olie en azijn en is er in verschillende varianten. Mojo picó is de rode versie, pittig door toevoeging van rode pepertjes en rood door de gedroogde rode paprika’s. Mojo verde is de groene variant, die veel peterselie bevat en milder van smaak is. Als er veel koriander in de saus zit, spreek je van mojo verde de cilantro.

Caldo’s en potajes
Canaren maken heerlijke soepen, buikvullende én verfijnde, die meestal potaje of caldo worden genoemd. Potajes worden vaak bereid met spek, groenten, aardappelen en/of witte bonen en kunnen een voedzame maaltijdsoep vormen. Caldo’s zijn over het algemeen wat lichter en staan vaak als voorgerecht op de kaart. Een bijzondere, rijk gevulde soep is rancho canario. De Canaren zijn trots op deze minestroneachtige soep, met kikkererwten, spek, chorizo of bloedworst, aardappelen en noedels.

Vis, vis, vis
Dagelijks brengen de Canarische vissers verse vis, schelp- en schaaldieren binnen in hun netten. Papegaaivis, zeebaars, kabeljauw, murene, tonijn en mosselen liggen dezelfde dag nog in de pan of op de grillplaat. Een apart visgerecht is sancocho canario, een schotel van zoute mero cherne (zeebaars) of bacalao (kabeljauw) geserveerd met zoete aardappelen en banaan. Sancocho wordt traditioneel klaargemaakt op Goede Vrijdag, een gewoonte die gebaseerd is op het katholieke gebruik om geen vlees te eten op de dag dat Jezus aan het kruis gestorven is. La Palma Polines is gekookte banaan, die wordt vaak met vis gegeten.


Getty Images


Vlees uit de binnenlanden
Ook de liefhebbers van vlees komen ruimschoots aan hun trekken op de Canarische Eilanden. Op het menu staan naast rund- en varkensvlees de specialiteiten van de eilanden: konijn en geit. Proef de binnenlanden in een puchero canario (stoofgerecht met verschillende soorten varkens- en rundvlees zoals spek, chorizo of bloedworst en verse groenten), conejo de salmorejo (gemarineerd konijn dat gestoofd wordt in een pikante saus), chuletas (koteletten van varkensvlees of geitenvlees) of cabrito de cabra en salsa (geitenvlees dat is gemarineerd en daarna gebakken).

Oude kleren
Ropa vieja betekent ‘oude kleren’ en is een Canarisch stoofpotje dat wordt gemaakt van reepjes varkens- of rundvlees, kikkererwten, aardappelen en groenten. Onder Canaren gaat het verhaal over een arme man die zijn familie te eten kreeg. Hij had niets te eten, dus nam hij z’n vodden, gaf ze een knuffel en stopte ze in de pan. Als bij toverslag veranderden de kleren in een heerlijke stoofpot.

Goddelijke nectars
Op de Canarische Eilanden is de maaltijd niet compleet zonder een zoete afronding. Populair bij het hele gezin is roomijs overgoten met bienmesabe (‘smaakt me goed’), een goddelijke saus van amandel, citroenschil, suiker en eieren. Ook heel geliefd is huevos mole, een pudding gemaakt van eierdooiers, opgeklopt met suikersiroop en kaneel.
La Gomera Miel de palma is tongstrelende palmhoning; eilanders beweren dat je langer leeft als je er elke dag een lepeltje van neemt!

Dranken
Op het Canarisch Archipel wordt al 500 honderd jaar wijn verbouwd. In de weelderige, noordwestelijke Valle de la Orotava van Tenerife staan de wijnstokken op de terrassen van de noordelijke hellingen van de berg Teide. Ze liggen verspreid rond het vriendelijke oude stadje La Orotava en richting Puerto de la Cruz. Door lokale vraag en door het toerisme groeit de productie en verbetert de kwaliteit van de wijn. Uit het westelijke deel van de vallei komen fruitige witte wijnen en uit het oosten helderrode wijnen.
Ron de miel is een andere specialiteit van de eilanden. Het is een mix van de beroemde Canarische rum en de mooiste palmhoning van La Gomera. Het wordt onverdund gedronken of ‘on the rocks’. Soms ook met slagroom en kaneel.  Tenerife Cobana banana is een heerlijke rumlikeur, vervaardigd van zongerijpte Cobanabananen.
La Dorada tot slot is het plaatselijke bier van Tenerife.

 

Getty Images

 
Auteur