Te weinig erven door een schenking

Vraag van de week

Testament
Getty Images

In de afwikkeling van de nalatenschap van mijn vader blijkt zijn vermogen erg beperkt. Wel kwamen we een overboeking van een groot bedrag naar een oom van me tegen. Bij navraag bij de oom geeft hij aan dat mijn vader dit bedrag geschonken heeft gekregen, omdat mijn vader zijn kinderen zo min mogelijk na wilde laten. Moeten we genoegen nemen met dit antwoord?

Uw vader mocht tijdens zijn leven natuurlijk met zijn geld doen wat hij wilde, maar u heeft als kinderen en erfgenamen van uw vader ook rechten. Eén van die rechten is de legitieme portie waar u een beroep op kunt doen. Uw vader had dan wel geen testament waarin u onterfd bent, maar dat hoeft u niet te weerhouden toch een beroep te doen op uw legitieme deel. De legitieme portie bedraagt de helft van wat u normaal had kunnen erven.  Wat normaal is, is dat wat uw vader nalaat aan bezittingen en schulden, plus wat hij aan kinderen bij leven geschonken heeft, plus wat hij de laatste vijf jaar aan derden geschonken heeft. De schenking aan uw oom hoort bij de laatste categorie.

Is het zo dat de nalatenschap van uw vader nu kleiner is dan de legitieme portie (dus met de schenking aan uw oom) dan kan op de schenking aan uw oom ingekort worden. Inkorten gaat van jong naar oud, dus eerst op de laatste schenkingen die uw vader gedaan heeft. Omdat uw vader alleen aan uw oom geschonken heeft, komt de schenking aan uw oom in aanmerking om ingekort te worden. Uw oom zal aan de kinderen die hun legitieme opeisen, moeten terugbetalen wat hij (voor wat betreft de legitieme porties) teveel heeft ontvangen.

Nico van Scheijndel
Nico van Scheijndel

 

Nico van Scheijndel houdt zich met name bezig met de afwikkeling van nalatenschappen, als Register Executeur, boedelgevolmachtigde of adviseur vanuit zijn bedrijf Akto, uw erfcoach en meer www.akto.nu. Nico van Scheijndel is medeauteur van de almanak Erven en Schenken van Plus magazine.