Termijn aangifte erfbelasting en belastingrente

In verband met het overlijden van onze zus hebben wij bericht gekregen dat we aangifte erfbelasting moeten doen. Ik heb begrepen dat de termijn hiervoor 8 maanden is; dit klopt ook met de datum die de Belastingdienst noemt. Nu lukt het ons waarschijnlijk niet om dit op tijd te doen. Wat kunnen we nu het beste doen?

Het is inderdaad juist dat er binnen acht maanden na overlijden aangifte erfbelasting moet worden gedaan. Dit is het geval als u een aangiftebiljet krijgt uitgereikt maar ook als u dit niet ontvangt maar u weet dat er toch erfbelasting verschuldigd is. 

Als het u inderdaad niet lukt om op tijd aangifte te doen, kunt u twee dingen doen. 
•    U kunt uitstel vragen voor het indienen ervan. Dit krijgt u vrijwel altijd. U moet in dat geval wel rekening houden met het feit dat de Belastingdienst belastingrente is rekening zal brengen.
•    Beter kunt u verzoeken om het opleggen van een voorlopige aanslag erfbelasting. Deze vult u zo goed mogelijk in aan de hand van de al wel bekende gegevens. Doe dit wel binnen de gestelde acht maanden. Uiteindelijk doet u alsnog aangifte voor een definitieve aanslag. Als de definitieve aanslag gelijk is aan de voorlopige aanslag dan betaalt u geen belastingrente. Is de definitieve aanslag hoger dan betaalt u slechts belastingrente over het meerdere. 

Overigens is het zo dat ook bij een tijdig ingediende aangifte erfbelasting belastingrente in rekening kan worden gebracht, namelijk als de aangifte niet juist of onvolledig is en de Belastingdienst dus moet afwijken van uw aangifte. 

N.B. Voor overlijdens van 1 januari 2017 tot en met 31 december 2020 berekende de Belastingdienst tijdelijk geen belastingrente. Dit is met ingang van het jaar 2021 weer aangepast.

Mr. Nicole GoudMr. Nicole Goud is fiscalist en jurist. Zij is ruim 15 jaar als belastingadviseur werkzaam geweest, heeft een aantal jaren gewerkt binnen de advocatuur en als auteur bij een opleidingsbedrijf voor financiële dienstverlening op het gebied van o.a. erfrecht, familierecht, en het fiscale recht (erf- en schenkbelasting, inkomstenbelasting, bedrijfsopvolging). Ook heeft zij ervaring in de notariële boedelpraktijk. Sinds een aantal jaar is zij eigenaar van Akto, uw erfcoach en meer (www.akto.nu) en houdt zij zich bezig met financieel en juridisch advies voor senioren met de focus op de afwikkeling van nalatenschappen. Sinds 21 maart 2019 is zij ook RegisterExecuteur.