Vraag van de week over het Noodtestament

Getty Images

De corona maatregelen hebben me aan het denken gezet. Ik heb nu een testament, maar wat had ik moeten doen toen ik in het ziekenhuis was opgenomen en doodziek was?

In veel gevallen kan de notaris dan naar het ziekenhuis komen om het testament op te stellen. En als de nood erg hoog is, kan dan vaak al de andere dag en soms zelfs dezelfde dag nog het testament worden bekrachtigd. Dit onder de voorwaarde dat u wilsbekwaam bent en kan verwoorden wat uw wensen ten aanzien van het testament zijn. Lukt dat niet omdat u vanwege beademing niet kan spreken, dan lukt het niet om een testament op te stellen.

Een alternatief voorde notaris kan een noodtestament zijn. Dit testament kan in tijden van oorlog, rampen, crises of andere buitengewone omstandigheden opgemaakt worden. Dat kan in de aanwezigheid van bijvoorbeeld een burgemeester, wethouder, brandweerofficier of advocaat en hiermee kan alsnog een geldig testament, een noodtestament gemaakt worden. Bij het verlijden van dat testament moeten dan wel twee (meerderjarige) getuigen aanwezig zijn. De akte moet ook worden ondertekend door degene voor wie het testament gemaakt  wordt en de functionaris die de akte doet verlijden.  Vervolgens moet het noodtestament zo snel mogelijk worden ingeschreven bij het Centraal Testamentenregister. Het noodtestament is vervolgens vernietigbaar als u binnen zes maanden nadat u weer een gewoon testament had kunnen maken geen nieuw testament hebt laten opstellen door de notaris.

Met spoed een testament opstellen kan soms nodig zijn. Beter is het om goed voorbereid uw testamentwensen kenbaar te maken aan de notaris om na ontvangst van het concept-testament hetgeen is opgeschreven nog eens tegen het licht te houden. Al was het maar omdat als uw hoofd niet helemaal normaal werkt u soms keuzes maakt die u als u de kans zou hebben er langer over na te denken, misschien niet zou maken.  

Nico van Scheijndel werkt als juridisch/fiscaal adviseur. Daarnaast houdt hij zich met name bezig met de afwikkeling van nalatenschappen, als Register Executeur, boedelgevolmachtigde of adviseur vanuit zijn bedrijf Akto, uw erfcoach en meer www.akto.nu. Nico van Scheijndel is medeauteur van de almanak Erven en Schenken van Plus magazine.