Buxus in vorm!

Getty Images

Een buxusvorm vraagt amper een kwartier tot een half uur onderhoud per jaar. Eén scheerbeurt volstaat, twee is beter. Geef op hetzelfde moment ineens wat gezondmakende meststof aan de plant. Werk af met een beetje kalk in de winterperiode.

1. Eén keer moet, vaker mag

Zelfs de meest wonderlijke snoeivorm van de meest voorkomende buxussoorten en cultivars moet in regel maar één keer per jaar geknipt worden. In juni, als de sterke voorjaarsgroei voorbij is. De weken die volgen zullen nieuwe scheutjes groeien, die de snoei- en scheerwonden perfect maskeren en de vorm een mooi frisgroen aanzien geven.

Enkele sterker groeiende buxussoorten vragen nog een tweede scheerbeurt om er even mooi en bekoorlijk te blijven uitzien als hun meer gedrongen blijvende soortgenoten. Einde augustus, begin september is een aangewezen moment.

2. Met de gewone heggenschaar

Knippen hoeft niet met een speciale buxusschaar. Voor gewone ronde en rechte vormen is een normale maar goed scherpe manuele heggenschaar meer dan perfect. Rondingen en glooiingen volgt u door ze ondersteboven te houden en voornamelijk met haar punt te knippen. Voor alle scheerbeurten geldt de gouden regel dat het best gebeurt bij bewolkt of overtrokken weer.

3. Buxus gezond houden

Scheren betekent de plant achteruitzetten in groei en ontwikkeling. Help ze na elke scheerbeurt daarom terug in conditie te komen door buxusmest te geven. Die bevat naast stikstof, fosfor en kalium op basis van organische grondstof, ook sporenelementen zoals ijzer en magnesium; een samenstelling die matige maar gezonde groei en tevens een perfect groene kleur garandeert. Er is keuze uit vloeibare- en korrelmeststoffen.Wilt u de plant het helemaal naar de zin maken, geef haar in december dan nog een portie kalk. Buxus verafschuwt namelijk zure grond!

Buxus knippen


4. In pot en bak

Planten in pot vragen natuurlijk ook regelmatig gieten. Sproei niet nodeloos over de planten heen, veel water stroomt dan naast de pot maar tegelijk verhoogt u gevaar op een eventuele schimmel aantasting. Beter is het om in de pot te gieten. Doe het in de zomerperiode minstens wekelijks en rijkelijk zodat de potkluit goed doortrokken is van vocht. Alle teveel aan water moet echter wel kunnen ontsnappen. Buxuswortels sterven af als ze lang in water staan. In najaar en winter hoeft u amper tot niet te gieten. De potkluit mag echter nooit helemaal uitdrogen.

5. Gemakkelijk de winter door

Tuinbuxus toont zich prima wintervast, buxus in pot is wat delicater. Verhuis daarom uw meest waardevolle potten in de winter naar een beschut plekje of zet ze op een hobbelige vloer of stutjes zodat regen- en dooiwater altijd weg kunnen vloeien. Bescherm gevoelige potten eventueel nog wat extra tegen uitdrogende noord- en oostenwind. Vorstvrij houden hoeft niet.
Auteur