PlusOnline.nl maakt gebruik van cookies: functioneel, om instellingen en voorkeuren te onthouden, voor beter en eenvoudiger navigeren en inloggen; analytisch, om bezoeken bij te houden en te bestuderen; voor commerciële doeleinden, om bij te houden hoe vaak bepaalde advertenties zijn getoond en geklikt; voor targeting doeleinden, om advertenties op uw interesses te kunnen aanpassen en zodat andere sites ook gerichte advertenties kunnen tonen. Door hiernaast op akkoord te klikken, of door gebruik te blijven maken van deze website gaat u hiermee akkoord. Lees voor meer informatie ons Cookiebeleid.

Akkoord

Irissen verplanten in vier stappen

In september en oktober is het meestal de beste tijd om planten te verplaatsen - de grond is dan nog niet hard bevroren zoals in december. Maar bij sommige planten kun je het beste wat eerder beginnen. Zo ook bij de Iris.

Vaste planten kun je het beste in het najaar scheuren en verplanten. Tenzij ze niet gegarandeerd winterhard zijn, zoals bijvoorbeeld herfstanemonen. Die verplant je in het voorjaar. Maar er zijn altijd uitzonderingen. Pioenrozen en irissen kun je het beste in ­augustus verplanten. Laten we de iris als voorbeeld nemen:

1. Rooi een pol irissen op en schud zoveel mogelijk grond van de wortels. Irissen zijn gemakkelijk met de hand te scheuren. Wie geen kracht in zijn vingers heeft, kan een mes gebruiken.

2. Kort de wortels met de helft in.

3. Minder wortels vragen om minder loof. Het inkorten van het blad van een iris gaat makkelijker met een snoeischaar dan met een mes.

4. Daarna kunnen de gescheurde irissen worden geplant. Plant vooral oppervlakkig. De bovenkant van de wortelstok van de iris moet na het planten zichtbaar zijn. Irissen kunnen in de tuin worden geplant, maar ook in een bloempot.

Reactie toevoegen

1 Reactie

Door marielle Boersma (niet gecontroleerd) op wo, 20-9-2017 - 14:52

Ik heb veel baardirissen in mijn tuin. Nu ga ik verhuizen kan ik ze uit de grond halen en droog wegzetten zodat ik ze in het voorjaar op mijn nieuwe plek weer kan planten?