Maart: zet de bloemetjes buiten

Getty Images

De dagen worden langer, het wordt warmer: tuinieren kan en mag weer! Een aantal handige tips voor maart.

Schone schijnhazelaar

In maart bloeit de schijnhazelaar (Corylopsis pauciflora). Alles aan dit struikje is verfijnd: de primula-gele bellen, de ragfijne twijgjes en het elegante blad. Na tien jaar is de struik nog geen anderhalve meter hoog; dat maakt hem bij uitstek geschikt voor kleine tuinen. Maar ook in een flinke kuip kun je de schijnhazelaar jarenlang gezond houden. Er zijn verschillende soorten, maar Corylopsis ­pauciflora wint de schoonheidsprijs.

Getty Images

Lekker: pittig onkruid

Sommige onkruiden krijg je bij de aankoop van een plant cadeau. Een van die verstekelingen die vaak met potplanten meekomen, is de kleine veldkers (Cardamine hirsuta). In Engeland noemen ze de plant Jumping Jesus, omdat de zaadjes bij de minste aanraking in het rond springen. Een irritant onkruidje dus, maar: wél ­eetbaar. Het smaakt pittig, zoals waterkers en sterkers.

Red de egel

Deze maand ontwaakt de egel uit zijn winterslaap. Het gaat niet goed met de egel; het diertje heeft zich niet aan het autoverkeer aangepast en in ons agro-landschap kan het geen voedsel vinden. Je vindt de egel dan ook vaker in de tuin dan in de natuur. En daar is er maar één grote bedreiging: de vijver. Zorg dat een egel die in het water terechtkomt, er ook weer uit kan door een loopplankje naar de wal neer te leggen.

Getty Images

Molentje tegen mollen

Mollen houden niet van trillingen. Jaag ze de tuin uit door in de mollengang een lege wijnfles in te graven met daarin zo’n plastic kindermolentje. Nu maar hopen dat de buren niet op hetzelfde idee komen.

Oranje binnen

Citrusboompjes zijn leuk, maar ’s winters lastig over te houden. Begin met de makkelijkste soort, de kamer­sinaasappel (Calamondin). De oranje vruchten lijken op mini-mandarijntjes. Ze zijn eetbaar, maar wel zuur. De kamersinaasappel kan als enige citrussoort tegen droge lucht en kan dus ’s winters in de huis-kamer overleven.

Getty Images

Tip tegen tegen alg

Straatjes en terrassen glad door algengroei? Giet de aardappelen af boven de algen en schrob daarna met een harde borstel. De groene aanslag blijft een jaar weg.

Tuinkalender maart

  • Nestkastjes moeten nu snel worden opgehangen. Hang ze met de opening naar het oosten of noordoosten.
  • Laatbloeiende struiken zoals de vlinderstruik en pluimhortensia kunnen nog worden gesnoeid.
  • Coniferenhagen kunnen worden geplant.
  • Heb je een Eucalyptus in de tuin vanwege het snijgroen (snijgrijs), dan kun je die nu flink terugsnoeien.
  • Snoei de rozen op 30 à 50 cm hoogte.
  • Onkruid is in maart al flink aan de groei. Haal het weg voordat het zich uitzaait.
  • Bodembedekkers hebben de neiging om aan de rand te groeien en in het midden uit te sterven. Graaf ze op, plant de groeikrachtige stukken van de rand terug in goed bemeste grond en gooi het oude hart weg.
  • Verwen zuurminnende planten, zoals hei en ­rododendron, met een laagje turf.
  • Vanaf half maart kan het gras weer worden gemaaid. Maai het de eerste keer niet te kort.
  • Knip siergrassen terug voordat ze beginnen te groeien.
  • Plant gladiolen, crocosmia en anemonen.
  • In potten en bakken kan radijs worden gezaaid.
  • Aardbeien kunnen geplant worden in speciale ­aardbeipotten op het terras of het balkon.
  • Vaste planten waarvan de dorre stengels nog ­overeind staan, knip je terug met de heggenschaar.

Plus De Moestuin

Niets is zo lekker en gezond als het eten van vers groente en fruit. Verser dan directe oogst uit eigen moestuin is dan ook niet mogelijk! En het is zo gemakkelijk, een moestuin is overal te realiseren, zelfs op een flat. Hoe u een moestuin kunt beginnen, wat daarvoor gedaan moet worden en wanneer u het beste kunt beginnen. Dat leest het allemaal in de praktische Plusgids De Moestuin, compleet mét zaai- en oogstkalender!

Bron 
  • Plus Magazine