Tuinieren in maart

Getty Images

In maart begint het tuinseizoen weer echt. Natuurlijk zijn er ook klussen die je in april, mei of midden in de zomer kunt doen, maar sommige zaken kunnen niet wachten.

Rozen

Rozen kunnen nu nog nét gesnoeid worden. Rozen die in potten op het balkon of terras staan, snoei je kort: zo’n 5 tot 10 cm boven de grond. Alle takken die naar ­binnen wijzen, kunnen tot op 1 cm worden afgekort. Het zal hier meestal om miniatuur­rozen of kleine trosrozen gaan. Rozen die in de volle grond staan, worden wat langer gesnoeid: op kniehoogte. Ook hier kun je alle takken die naar binnen groeien kort afsnoeien.

Leilinden en bolcatalpa’s ­

Leilinden en bolcatalpa's moeten nu zeker worden gesnoeid, hoewel je die klus beter iets eerder in de winter had kunnen doen. Niets is makkelijker dan het snoeien van lei- en bolbomen. Je knipt eenvoudigweg alle takken weg die het vorige jaar zijn gegroeid.

Bollen en violen

De meeste potten en bloembakken staan er nog kaal bij. Dit is het ­moment om ze op te fleuren met bloeiende bloembollen en winterviolen – planten die in deze tijd volop te koop zijn. Plant ­bollen en violen in dezelfde pot. Zo maskeer je later, als de bloembollen ­uitgebloeid zijn, het afstervende loof van de bollen.
Tip
Gooi uitgebloeide bloembollen niet in de vuilnisbak. Wie geen tuin heeft, kan ze weggeven aan iemand die dat wel heeft. En als niemand ze wil hebben, kun je ze altijd nog in de wegberm planten.

Romke van de Kaa over zijn tuinervaringen

Woekerend look

In Nederland is daslook beschermd, maar in de rest van Europa wordt de plant als onkruid beschouwd. In de bossen van het ­zuiden van Engeland, vlak bij een tuin waarin ik jarenlang heb gewerkt, waren in het voorjaar hele hellingen bedekt met daslook. De uiengeur van het loof vermengde zich met de zoete geur van de bloemen tot een misselijkmakende ­cocktail. Soms vond ik zaailingen in de tuin – die moest ik dan te vuur en te zwaard ­bestrijden, want als je de plant z’n gang laat gaan, is hij nauwelijks meer uit te roeien. Daslook werd in Engeland minstens zo gehaat als winde en zevenblad. En als ik vertelde dat dit plantje in Nederland beschermd werd, werd ik met ongeloof aangekeken. Het is natuurlijk best verleidelijk om ­daslook in de tuin te planten. Bijna alle soorten sieruien eisen een zonnige plaats, terwijl daslook een ui is die schaduw verdraagt. Maar een gewaarschuwd mens telt voor twee. Als ik dan toch aan ’t waarschuwen ben, laat ik het dan ook hebben over die andere schaduw­minnaar: driekantig look. Het is een prachtige plant met een stevige driekantige bloemstengel waaraan een stuk of tien ­bevallige klokjes bengelen. Die klokjes zijn wit met rag­fijne groene streepjes, en nog sierlijker dan de klokjes van de boshyacint. De plant bloeit lang, dus dat is mooi. Maar pas op. Na de bloei verandert het frisse loof in een stinkende massa. Ooit, twintig jaar geleden, heb ik deze wolf in schaapskleren geplant. De volgende twintig jaar heb ik besteed aan het uitroeien ervan. Maar al gebruik je de gemeenste bestrijdingsmiddelen of kokend ­water of vlammenwerpers; drie­kantig look is niet uit te roeien. Je hebt hem voor het leven, en tot lang daarna.

Tuinieren maar...

Getty Images

... met geraniums
Tuingeraniums (ooievaarsbek) bloeien meestal blauw, maar zijn er ook in ­andere kleuren. Geranium ‘Russell Pritchard’ is een laagblijvende, bodem­bedekkende ooievaarsbek die de hele zomer bloeit met zachtroze bloemen. Het blad heeft een zilverachtige glans. ‘Russell Pritchard’ is ideaal voor potten en hangt bevallig over de rand. ­Geranium psilo­stemon is meer geschikt voor de volle grond. Deze ooie­vaarsbek wordt een halve meter hoog en bloeit met felpaarse bloemen. De plant bloeit kort, maar als je hem na de bloei tot de grond terugknipt, bloeit hij hetzelfde seizoen nog een keer.

... met de snoeischaar
Veel planten reageren op terugknippen met een tweede bloei. Ook vrouwenmantel kun je na de bloei helemaal ­terugknippen. De plant herstelt zich binnen een paar weken, vooral als je hem na het snoeien water en mest geeft.

... met mest
Hoe armer de grond, hoe meer mest planten nodig hebben. Planten die in ­potten staan, zoals buxus, hebben altijd mest nodig, want door het gieten ­spoelen de aanwezige voedingsstoffen uit de grond. Geef planten in ­potten, ­kuipen en bloembakken ­iedere week mest. Dat kan vloeibare mest zijn (in het gietwater), maar ook korrels zijn geschikt. Meestal werken die wat minder snel dan vloeibare mest. Wie niet wekelijks wil mesten kan ook Osmo­cote gebruiken. Dat zijn korrels die een heel seizoen lang geleidelijk meststoffen afgeven, zodat je met één mestgift klaar bent. Planten in een tuin concurreren altijd met ­elkaar. ­Nergens woedt die strijd heviger dan in een haag, waar struiken dicht op ­elkaar staan. Mest de hagen  in de tuin daarom ieder jaar in maart.

Groene vraag

Elke maand beantwoordt Romke de tuinvraag van een Pluslezer.
Hoe snoei ik mijn hortensia? 

Getty Images

Het is een vraag die steeds terugkeert, misschien wel omdat het antwoord nooit eenduidig kan zijn. Er bestaan namelijk verschillende soorten hortensia’s en die worden verschillend gesnoeid. Hydrangea paniculata, de pluimhortensia die ook wel schapenkop wordt genoemd, hoef je niet te snoeien, maar het kán wel. Snoei je hem kort, dan krijg je grotere ­bloemen. Datzelfde geldt voor Hydrangea arborescens ‘Annabelle’: snoeien mag (maar hoeft niet) en geeft reus­achtige bloemen. ­Maar: hoe ­groter de bloem, hoe sneller die topzwaar is. ­Vandaar dat je ­Annabelle na een onweersbui nogal eens met haar gezicht in de modder ziet liggen. De gewone hortensia’s kun je in twee groepen verdelen: met grote ronde bloemen of met een plat scherm van bloemen. Deze hortensia’s snoei je niet, omdat dat ten koste gaat van de bloei. Toch is het wel aan te raden om ze af en toe te verjongen. Als je ieder jaar een paar van de oudste takken wegsnoeit, hou je de struik jeugdig en goed bloeiend. De oudste takken zijn lichtgrijs, het jonge hout is donkerbruin. Snoeien van hortensia’s is nooit verplicht, maar zeker als ze in kuipen op het terras staan is het wel aan te raden.
Bron 
  • Plus Magazine