Tuintips september 2016

Mooi in de herfst

Getty Images

In het najaar bloeit Cyclamen hederifolium, een winterharde cyclaam die geschikt is voor de tuin. De knollen houden niet van uitdrogen. Koop daarom liever een bloeiende plant in een potje dan een droge knol. Plant cyclamen nooit te diep. Een halve centimeter grond boven de knol is al genoeg.

Stormvast klimmen

De trompetklimmer, Campsis radicans, bloeit in september met oranje trompetten, of liever gezegd: tuba’s. Deze klimplant hecht zich met zuignapjes aan muren en schuttingen, net zoals een klimhortensia. Maar de hechting van de trompetklimmer is niet geweldig: bij storm waait hij vaak los. Bind hem daarom altijd voor de zekerheid aan, bijvoorbeeld met behulp van ijzerdraad.

Getty Images

Tadáá: pampasgras

Alle siergrassen zijn populair, behalve het pampasgras, dat wordt geassocieerd met een manier van tuinieren die achterhaald is. Vaak stond dit siergras pontificaal midden in een gladgeschoren gazon. Toch blijft pampasgras een spectaculaire tuinplant. Gebruik het om een hoek te markeren of plant het symmetrisch aan weerszijden van een pad. Of van een tuinbank.

Getty Images

Top tip

Sommige vlinders, zoals de kleine vos en de dagpauwoog, overwinteren als vlinder in schuurtjes of kelders. Laat ze met rust. Andere vlinders overwinteren als rups of pop onder dor blad. Maak de tuin daarom niet al te netjes.

Getty Images

Ongedwongen plantje

Tuinmelde wordt tot de Vergeten groenten gerekend. Wat mij betreft mag hij als groente vergeten blijven, maar het is een goede tuinplant. Vooral de roodbladige vorm is de laatste tijd populair. Die wordt her en der tussen andere planten gezet om een beplanting een ongedwongen tintje te geven. Rode melde is eenjarig. Toch hoef je hem maar eenmaal in je leven te zaaien. Daarna meldt de plant zich elk jaar weer.

Getty Images

Kindvriendelijke yucca

Yucca gloriosa is een imposante plant met één groot nadeel: de speervormige bladeren hebben messcherpe punten die vooral voor kleine kinderen gevaarlijk kunnen zijn. Gelukkig bestaat er ook een yucca met minder scherp blad: Yucca recurvifolia waarvan het flexibele blad licht overhangt. Deze yucca bloeit in de herfst met honderden crème-witte klokken.

Top tip

Nazomeren in de tuin, maar last van verkeerslawaai? In elk tuincentrum zijn waterelementen te koop waaruit water spuit, stroomt, druppelt of borrelt. Klaterend water kan het verkeerslawaai overstemmen.

Kalender september

  • Zaai nu peterselie, winterpostelein, spinazie, paksoi, landkers, kervel en koriander. In een zachte winter kun je daarvan blijven oogsten.
  • Plant in het begin van september herfstbloeiende krokussen, zoals Crocus sativus en Crocus speciosus en cyclamen zoals Cyclamen coum en Cyclamen hederifolium.
  • Herfstkrokussen kunnen ook in potten en bakken en zelfs in hangmandjes.Plant groenblijvende struiken, zoals laurierkers en coniferen. Geef water na het planten.
  • Dahlia’s staan nog volop in bloei. Verwijder steeds de uitgebloeide bloemen en rooi de knollen op na de eerste nachtvorst.
  • Klimop begint in september te bloeien en trekt honderden insecten. Wacht met snoeien tot de plant is uitgebloeid.
  • Hark afgevallen blad van het gazon en herstel kale plekken door opnieuw in te zaaien.
  • Uitgebloeide vaste planten kun je nu uit de grond halen, scheuren en opnieuw planten.
  • Blijf wieden, opdat de tuin schoon de winter in gaat.
  • Span een net over de vijver om vallend blad op te vangen.
  • Snoei walnotenbomen vroeg in de maand. Knip de klimhortensia terug.
  • Maak nestkastjes alvast schoon. Sommige vogels gebruiken ze ’s winters als slaapplaats.
  • Oogst zaden en bewaar die donker, koel en droog tot het voorjaar.
  • Maak wortelstekken: graaf een plant als berenklauw, kruisdistel, oosterse klaproos, ossentong of koningskaars uit, knip een deel van de wortels af en plaats de wortelstekken in een bloempot met scherp zand, met de onderkant van de stek naar beneden. Zet vorstvrij weg en hou het zand licht vochtig. In het voorjaar kun je de gewortelde stekken oppotten.