Zelf tuinieren in juni 2013

Getty Images

Deze maand geeft Romke van de Kaa weer tips om zelf aan de slag de gaan in de tuin.

Stap voor stap: maak het ultieme dahliaboeket

De dahlia is de perfecte snijbloem, met een uniek gamma van vrolijke kleuren. Eind juni beginnen de dahlia’s te bloeien en dat houden ze vol tot de eerste nachtvorst. Met deze ­adviezen vorm je niet alleen een mooi boeket, maar blijven de bloemen ook langer goed.
  1. Voor het knippen van snijbloemen zijn er speciale schaartjes in de handel. Hiermee werk je handiger dan met de zwaardere snoeischaar.
  2. Knip de dahlia’s en zet ze meteen in een emmer. Daarmee voorkom je dat de holle stengels vol lucht komen te zitten, waardoor de bloemen sneller verwelken.
  3. Haal de onderste bladeren van de stengels af en kort die in op de gewenste lengte. Snij de steel schuin af.
  4. Er zijn allerlei huismiddeltjes die het vaasleven van snijbloemen verlengen. Om de bloemen langer houdbaar te maken, kun je een schepje suiker aan het water toevoegen, of een scheut frisdrank.
  5. Om te voorkomen dat de bloemstengels onder water gaan rotten, werkt een druppel ontsmettingsmiddel in het bloemenwater, bijvoorbeeld Dettol of een drupje Glorix, bijzonder goed.
  6. Dahlia’s hebben mooie bloemen, maar buitengewoon lelijk blad. Dat blad kun je maskeren door wat luchtige bloemen aan het boeket toe te voegen. Ook de uit­einden van de stengels zijn niet bepaald mooi om te zien, en maken het water snel troebel. Zet dahlia’s daarom nooit in een glazen vaas.

Balkon vol grote Britse namen

De Pulmonaria ­‘Sissing- hurst White’ is een witbloeiende vorm van longkruid. Daarmee krijgt elk balkon in een handomdraai een Engels tintje. Ondanks de naam heeft de plant trouwens niets met de beroemde tuin van Sissinghurst te maken. Mooi daarnaast staat de Hypericum ‘Hidcote’, een struikje met grote, gele komvormige bloemen in de zomer. Hidcote is een andere beroemde Engelse tuin. Vita Sackville-West, de eigenaresse van ­Sissinghurst, heeft voor haar ontwerp goed naar Hidcote gekeken. Heel ­geschikt voor kleur in de zomer is een vlammend rode Crocosmia ‘Dixter Flame’. De plant is naar Great Dixter genoemd, de tuin van tuingoeroe Christopher Lloyd, die in 2006 overleed. Tot slot is een struikje rozemarijn een aanrader. Kies ‘Sissinghurst Blue’, de variëteit met ­hemelsblauwe bloemen die ook echt afkomstig is uit de gelijknamige tuin van Vita Sackville-West.

Doen in juni

  • Snoei vroegbloeiende ­heesters. Na de bloei ­kunnen van jasmijn, Deutzia (bruidsbloem) en Kolkwitzia (koninginnestruik) de takken die bloesem hadden, worden teruggesnoeid. De nieuwe scheuten bloeien volgend jaar.
  • Scheer de hagen. Doe dit op een bewolkte dag, dan verbrandt het blad niet. Hagen die voor de langste dag – 21 juni – worden geknipt, krijgen een nieuwe groei-impuls. In augustus kunnen ze dan een tweede maal worden geschoren. Geen zin in twee keer knippen? Wacht dan een maand.
  • Stek vaste planten. Vul een bloempot met half potgrond en half grof zand en stek planten als kattenkruid, anjelier en verfkamille. Trek een ­plastic zak over de pot met stekken en hou de stekken vochtig totdat ze zijn geworteld.
  • Dun de vruchten uit van de appel- of perenboom. Maar wacht daarmee tot na de junival (zie het antwoord op de Groene vraag).

Groene vraag

Het gras onder mijn appelboom ligt vol gevallen kleine appels. Is dit normaal?
Jazeker, er bestaat zelfs een woord voor: de junival. Jan Wolkers schreef een boek met die naam. Juni is de maand waarop een fruitboom als het ware inschat hoeveel appels of peren hij in het komende seizoen gaat grootbrengen. Hoe beter het seizoen, hoe meer fruit hij aan zijn takken kan laten rijpen. Was het een droog en koud voorjaar, dan ziet de toekomst er een stuk somberder uit. Fruitbomen laten dan een deel van hun onvolgroeide vruchten vallen. Dat heet de junival. Het feit dat dit een normaal verschijnsel is, houdt ook in dat er niets tegen te doen is. Je kunt natuurlijk wel wat invloed uitoefenen door ervoor te zorgen dat de boom voldoende mest en water krijgt. Een appelboom in blakende gezondheid laat minder fruit vallen dan een kwijnend exemplaar.

Bron 
  • Plus Magazine