Zelf tuinieren in maart

Zelf aan de slag!

tuinieren
Getty Images

Deze maand geeft Romke van de Kaa weer tips om zelf aan de slag te gaan in de tuin.

Gember op het balkon
Soms is het zelf kweken van planten kinderlijk eenvoudig. Neem nou gember. Je gaat naar een goed gesorteerde groenteboer of oosterse winkel en koopt een paar wortelstokken van gember. Thuis neem je een ruime bloempot (liever nog een schaal) en je legt de wortelstokken plat op de potgrond. Druk ze aan zodat ze voor de helft onder de grond verdwijnen, maar begraaf ze niet. Et voilà: de rest van je leven kun je putten uit je eigen voorraad zelfgekweekte gember, al hangt het er natuurlijk wel van af hoeveel gember je consumeert. Zet gember op een warme plaats, maar niet in de volle zon.

gember
Getty Images


Gember is niet winterhard. Vanaf maart zou je de plant op een beschut balkon wel buiten kunnen zetten, maar het blijft een kamerplant. Haal de plant daarom naar binnen als het meer dan een paar graden vriest of dek hem af.

Voor de liefhebber van kuipplanten biedt de gemberfamilie veel mogelijkheden, want er zijn veel vaste planten uit deze familie die bij ons net wel, of net niet winterhard zijn. Het hangt ervan af waar je woont. De binnenstad van Vlissingen biedt meer mogelijkheden dan die van Winterswijk.

Doen in maart

  • Hou vliesdoek paraat want maart is een wispelturige maand. Met dit dun geweven synthetisch doek kun je snel kuipplanten inpakken of pas gezaaide groenten bedekken als het weer verslechtert en er nachtvorst dreigt.
  • Spinazie, sla en peterselie kunnen deze maand worden gezaaid. Hou er wel rekening mee dat katten de stedelijke zaaibedden als hun favoriete latrine zullen beschouwen.
  • Pep het gazon op met compost, mestkorrels en andere goede zaken.
  • Kies voor klimop. Vaak is een stadstuin nogal schaduwrijk en bestaat het gazon grotendeels uit mos. Maak van de nood een deugd en neem klimop in plaats van gras. Klimop maakt een mooie, egaalgroene vlakte. Die kan dan in maart gewoon met de grasmaaier worden gemaaid (op de hoogste stand).
  • Haal het voorjaar in huis door takken van de forsythia of prunus in een vaas te zetten en die in de huiskamer in bloei te laten komen.

klimop
Getty Images
Groene vraag: Zijn alle klimplanten schadelijk voor mijn gevel?
Architecten beweren vaak dat klimplanten het metselwerk van gebouwen aantasten. Zo’n plant zou (door middel van zijn zuignapjes) kalk aan de mortel onttrekken. Dit geldt misschien voor klimop, maar dan nog wegen de voordelen op tegen de nadelen. Klimop beschermt muren juist door de verschillen in temperatuur en vochtigheid te temperen. Bovendien zorgt de plant voor isolatie, wat een flink verschil in de stookkosten kan maken.

Het enige nadeel van klimop het afscheiden van zuren die na verloop van eeuwen de kalk in de voegen van het metselwerk oplossen geldt níét voor de wilde wingerd. Voor het maken van de zuignapjes waarmee de wingerd zich aan de muur hecht, produceert de plant zelf kalk. Hij voegt toe, in plaats van weg te halen. Wel is het zo dat wingerd zich ook hecht aan kozijnen; hou hem daarom in toom.

Kijk voor meer tuintips, groene lezersvragen en Romkes antwoorden op www.plusonline.nl/tuinieren
Bron 
  • Plus Magazine