Zo weet je of er nog leven in een plant zit

Voel, kijk en ruik aan de plant

Getty Images

Ziet een plant er niet goed uit? Gooi hem niet meteen weg, controleer eerst of er echt geen leven meer inzit. Zo kom je daar achter.

Bruine of groene binnenkant? 

Krap met je nagel of een mesje over een tak, zo dicht mogelijk bij de kluit. Is de binnenkant bruin? Dan is de plant waarschijnlijk dood. Is de binnenkant groen? Dan zit er leven in de plant. 

Ruik aan de aarde 

Geef de plant water en kijk of het water wordt opgenomen. Is dat niet het geval, dan heeft de plant al te veel water gehad. Ruik dan aan de aarde: gezonde grond ruikt neutraal (naar grond), te natte grond stinkt. Ruik je helemaal niets? Dan is de plant waarschijnlijk dood. 

Groene knopjes

Bekijk de plant goed, zitten er groene knopjes aan? Dan leeft de plant. Pak een schone, scherpe snoei- of keukenschaar en knip de dorre, dode delen eruit zodat de energie van de plant naar de groene knoppen gaat. 

Voel aan de plant 

Beweeg de plant, trek en wiebel er voorzichtig aan. Komt de plant meteen los van de pot? Grote kans dat hij dood is. Voel aan de kluit van de plant, om te kijken of hij te redden is. Als de aarde verkruimelt, dan is de plant te droog. Als er water uit de kluit druppelt of er zit schimmel op de uiteinden van de wortels, dan is de plant te nat. Verpot de plant met deels verse, droge aarde. 
Zit er weinig beweging in de plant en voel je weerstand? Dan leeft de plant. 
 

Auteur 
Bron 
  • RTL Nieuws
  • Libelle