Apps voor niks

Getty Images

Zaklamp nodig? Foto’s bewerken? Je mobieltje beschermen tegen virussen? Dat en nog veel meer kan met deze gratis apps voor de tablet en smartphone.

Wel of niet écht gratis?

Apps gebruiken zonder dat je ervoor hoeft te betalen: dat klinkt prachtig, maar er kan een addertje onder het gras zitten. Sommige gratis apps zijn in feite uitprobeerversies. Je mag ze slechts korte tijd gratis gebruiken. Of ze ­bieden alleen een paar basisfuncties. Verder krijg je bij veel gratis apps (vooral games) te maken met in-app ­aankopen. Allerlei extra’s zijn dan te koop vanuit de app. Vaak zijn games zelfs zo ­ontworpen dat je op een ­gegeven moment niet verder kunt zonder in-app aankopen.

Er bestaan ook apps die weliswaar gratis zijn, maar waarbij de gebruiker ­bestookt wordt met ­reclame. Heb je daar geen zin in? Wees op je ­hoede als de app veel gegevens van je nodig heeft om ‘goed te kunnen werken’. Die gegevens ­worden verzameld en ­doorverkocht, of er ­verschijnen steeds advertenties in de app.

Gezondheid

EHBO
Android/Apple | Nederlandstalig
Wat moet je doen als iemand snel hulp nodig heeft? De app EHBO van het Rode Kruis vertelt je hoe je moet ­handelen in noodsituaties, variërend van vergiftiging tot brandwonden. Als je niet steeds op het scherm van je mobiel kunt ­kijken, kan dit ook in ­gesproken woord. Ook geeft de app aan waar de dichtstbijzijnde EHBO-post en AED voor reanimatie is.

Vaccinatieboekje
Android/Apple | Nederlandstalig
Na een verwonding of bij medische ­behandelingen is het soms belangrijk te weten welke vaccinaties je hebt gehad. Daar helpt de app Vaccinatie­boekje bij. Je registreert daarmee makkelijk al je vaccinaties, inclusief de Rijks­vaccinaties. Daarnaast geeft de app informatie over infectieziekten en welke vaccins je nodig hebt als je naar het buitenland reist. Ook stuurt de app je automatisch een bericht als een vaccinatie niet meer ‘actief’ is.

BETER
Android/Apple | Nederlandstalig
Gezonder gaan eten, meer sporten, blijer in het leven staan… Je leefstijl veranderen valt niet mee. De app BETER helpt je een doel te stellen. Je kunt zes activiteiten opgeven die je wilt uitvoeren, bijvoorbeeld elke dag op tijd naar bed gaan. In de app hou je eenvoudig bij wat je die dag gedaan hebt. Elke week en maand krijg je een duidelijk overzicht van je activiteiten, waardoor je meer inzicht krijgt. Ook is het mogelijk toegang te geven aan familie, vrienden of hulpverleners, zodat zij je desgewenst extra kunnen ondersteunen.

Wandelen

Natuurroutes
Android/Apple | Nederlandstalig
In veel natuurgebieden is het prachtig wandelen, zeker als je de wandel­app Natuurroutes van Natuur­monumenten gebruikt. Je kunt onder andere zoeken op onderwerpen als afstand, themaroutes en of honden al dan niet zijn toegestaan. De ­wandelkaarten zijn ook te down­loaden zodat je onderweg geen contact met internet hoeft te hebben.

Strava
Android/Apple | Nederlandstalig
Strava is een bekende app onder fietsers en hardlopers. Ook voor het bijhouden van je gelopen wandel­kilometers en -routes is de app prima geschikt. Met behulp van gps houdt Strava onder andere de afgelegde afstand, tijd en hoogteverschillen bij. Je prestaties en tochten kun je eenvoudig met bekenden delen via Strava, Facebook of Twitter.

Klompenpaden
Android/Apple | Nederlandstalig
Deze app is speciaal bedoeld voor wandelaars die in Utrecht of Gelderland klompenpaden willen ontdekken: wandelroutes over boerenland en historische paden. Je kunt zoeken op afstand (tussen de 5 en 15 kilometer) en op plaats. De app geeft ook informatie over de wandeling, de bereikbaarheid met het openbaar vervoer en parkeergelegenheid. Download Klompenpaden!

Spelletjes

VIP Klaverjassen
Android/Apple | Nederlandstalig
Even geen kaartspel of tegenspelers in de buurt? Kijk eens naar de app VIP Klaverjassen. Hiermee kun je het – via internet– opnemen tegen computertegenstanders of tegen (on)bekenden met hetzelfde speelniveau. Ook in teamverband spelen is mogelijk en zowel de Amsterdamse als Rotterdamse klaverjasvariant zijn beschikbaar.

Woody Block Puzzle
Android/Apple | Engelstalig
Voor wie houdt van puzzelklassiekers zoals Tetris en Bejeweled is Woody Block Puzzle een aan­rader. In dit spel leg je Tetris-achtige vormen op het speelbord om rijen en kolommen weg te spelen. Geen tijdsdruk, dus prima ter ontspanning.

Galaxy Attack: Space Shooter
Android/Apple | Engelstalig
Een klassieker in de arcadehal was Space Invaders, waarbij je eindeloze golven buitenaardse ruimteschepen moest proberen tegen te houden. Veel game-apps van nu borduren voort op dit concept. Een van de meest veel­zijdige is Galaxy Attack: Space Shooter. Leuk is dat de app verschillende mogelijkheden biedt om je ruimteschip te verbeteren. Dat kun je doen met in-app aankopen, maar ook met behulp van je prestaties.

Foto’s bewerken

Adobe Photoshop Fix
Android/Apple | Nederlandstalig
Adobe Photoshop is een van de ­bekendste fotobewerkingsprogramma’s voor de computer. Ook voor ­mobiele apparaten heeft Adobe apps om foto’s te herstellen en te verbeteren. Een daarvan is Adobe Photo­shop Fix. Je kunt daarmee ­onder andere foto’s laten uitvloeien, retoucheren en ­defocussen (onscherp maken).

Facetune 2
Android/Apple | Engelstalig
Met de app Facetune 2 kun je foto’s van gezichten bijwerken. Ogen, huid, tanden en andere gezichtsdelen ­opfrissen: het gaat heel makkelijk met deze app.

PIP Camera
Android/Apple | Engelstalig
Met een collage of bijzondere omlijsting kun je je foto’s nog leuker maken. De app PIP Camera biedt frames en collage-layouts waarmee je je foto’s op een bijzondere manier kunt presenteren. Dat geldt voor foto’s in je fotogalerij én die je net geschoten hebt met je camera.

Zaklamp

iHandy
Android/Apple | Engelstalig
Een app waarmee je je smartphone in een felle zaklamp verandert, dat komt altijd van pas. De apps Zaklamp (voor Apple / iOS) en Krachtige Zaklamp (voor Android) van iHandy bijvoorbeeld. Deze zaklamp-apps hebben bovendien een kompas-, stroboscoop- en SOS-functie.

Dataverbruik

My Data Manager
Android/Apple | Engelstalig
Bij internetten op je mobieltje moet je uitkijken dat je niet over de grens van je databundel heen gaat, anders kan dat aardig wat geld kosten. De app My Data Manager – Data usage houdt voortdurend je dataverbruik bij (in het algemeen en per app), zodat je makkelijk ziet wat de data-slurpers zijn. Je kunt zelf instellen wanneer ­de app je moet alarmeren bij het ­bereiken van een datagrens.

Anti-virus

Avast
Android | Nederlandstalig
Net als computers kunnen ook smartphones en tablets besmet worden met ­virussen. Voor apparaten met besturingssysteem Android – zoals Samsung, Motorola, Nokia en Huawei – zijn in de Google Play store veel anti-virusapps te vinden. De app Avast is een bekende naam op dit gebied en helpt je je mobiele ­apparaat te beschermen tegen allerlei soorten malware. Daarnaast biedt de app extra mogelijkheden zoals een fotokluis en wifi-beveiliging. De basisversie is ­gratis, extra functies zijn te koop vanuit de app. Helaas voor iPhone-bellers: Apple accepteert geen anti-virusapps.