Binnenkort nieuwe ID-kaart om mee in te loggen bij DigiD

Gemeenten beginnen vanaf 4 januari 2021 met het uitgeven van een nieuwe generatie identiteitskaarten, die een inlogfunctie hebben bij de DigiD-app. Men kan dan voortaan inloggen met het beveiligingsniveau Hoog.

Dit is mogelijk dankzij een nieuwe chip, die verbinding kan maken met een smartphone. Er wordt ook een pincode meegeleverd, die bij iedere inlogpoging moet worden ingevoerd. Met deze nieuwe methode van inloggen krijgt men toegang tot 'extra gevoelige informatie' zoals medische gegevens.

Op dit moment kent DigiD alleen nog de niveau's 'Laag' en 'Substantieel'. De eerste vereist gebruikersnaam en wachtwoord, de ander een eenmalige inlog met ID-kaart, paspoort of rijbewijs. Bij dit nieuwe niveau 'Hoog' zou men dus altijd opnieuw een pincode moten invoeren. 

Dit is voorlopig toekomstmuziek: er zijn nu nog helemaal geen diensten die een veiligheidsniveau 'Hoog' nodig hebben. De functie zal niet beschikbaar worden voor paspoorten. Rijbewijzen mogelijk wel, maar dat kan niet voordat de Wet digitale overheid is goedgekeurd. Deze ligt nu nog bij de Eerste Kamer.

Bron: Tweakers