Consumentenbond waarschuwt voor webwinkelen buiten EU

Getty Images

Producten die we bestellen bij buitenlandse webwinkels vertonen vaak gebreken. Ze werken soms niet goed, of zijn onveilig. Die conclusie trekt de Consumentenbond na eigen onderzoek. Ze adviseren alleen binnen de EU producten online te kopen.

Volgens cijfers van Thuiswinkel Markt Monitor gaven we in 2020 2,6 miljard euro uit via buitenlandse webshops. "Bestellen bij een buitenlandse webwinkel is een flinke gok", zo waarschuwt de Consumentenbond nu. Zowel de kwaliteit als de levertijd kunnen flink uiteen lopen. Dat is gemiddeld 23 dagen, maar in uiterste gevallen kan het oplopen tot een jaar. Veel van die shops voldoen niet aan Nederlandse en Europese eisen.

Winkelen bij AliExpress duurder

Buitenlandse webwinkels namen de afgelopen jaren een vlucht qua populairteit. De Consumentenbond vroeg voor hun onderzoek 10.000 mensen naar hun ervaringen. Ongeveer 33% gaf aan weleens buiten de EU te bestellen. Met name AliExpress gooide hoge ogen: ruim 60% bestelt daar wel eens wat.

Helft was ondeugdelijk

De Consumentenbond bestelde zelf ook 50 producten bij verschillende buitenlandse webshops. In 26 gevallen voldeed het product vervolgens niet aan de gestelde veiligheidseisen: een keurmerk ontbreekt meestal. Opvallend: ook 33% van de ondervraagden krijgt wel eens een product dat niet deugt. Denk aan onveilig speelgoed voor kinderen, maar ook een airfryer die de eerste keer spontaan begon te roken. Levensgevaarlijk. Minder erge gevallen zijn bijvoorbeeld bevlekte kleding, telefoonkabels die niet opladen, accu's die snel leeg raken.

Bron: RTL Nieuws

Auteur 
  • David de Wilde