Digitale overheid: wat is dat?

Getty Images

Bedrijven en burgers moeten veel overheidszaken digitaal af kunnen handelen. Dit is gemakkelijk, maar roept bij veel mensen ook vragen op over veiligheid en privacy. Bovendien is niet iedereen digitaal even vaardig.

Dag van de Digitale overheid

Maar eerst: 22 juni 2019 is het de dag van de Digitale overheid. Op deze dag zijn er ruim 1000 ambtenaren door het hele land één dag verbonden rondom het thema digitalisering. De samenleving en overheid bevinden zich in een overgangsfase van analoog naar digitaal. Voor sommige mensen is dit een verandering waar veel aandacht aan besteed moet worden. Het vergt een nieuwe manier van organiseren, werken en vooral van denken.

Wat is de Digitale overheid?

Digitale overheid is simpelweg de online communicatie tussen burgers, bedrijven en de overheid. De overheid heeft verschillende online diensten die daarbij helpen. Met DigiD kun je gebruik maken van verschillende online diensten. DigiD, staat voor digitale identiteit, is een inlogmethode waarmee u zich elektronisch kunt identificeren bij de overheid. Hierbij de online diensten op een rij:

Voor- en nadelen

Aan de digitale overheid zitten voor- en nadelen.  Burgers en bedrijven kunnen sneller zaken met elkaar doen. Het opvragen van identiteitsdocumenten, indienen van bezwaar, aanvragen van vergunningen, maken van een afspraak en het doen van aangifte wordt op deze manier veel makkelijker.

Maar helaas kunnen hackers inbreken op de overheidssites, waardoor vertrouwelijke informatie op straat kan komen te liggen.

De digitale overheid kan mensen ook uitsluiten. Met name ouderen, mensen met een migratieachtergrond, minima en verstandelijk beperkten hebben soms moeite om digitaal bij te blijven. Het wordt voor hen bijna onmogelijk gemaakt om te communiceren met overheden. 

Hulp nodig?

Bron(nen): mediawijsheid.nl, digitaleoverheid.org