Geen CoronaCheck app? Zo krijg je toch een bewijs

Voor toegang tot evenementen en reizen naar het buitenland is de CoronaCheck app beschikbaar. Maar wat als je die niet kunt gebruiken? Dan druk je je test- of vaccinatiebewijs op papier.

Om het aantal besmettingen met corona zo laag mogelijk te houden, moet je kunnen aantonen dat je geen corona hebt. Hiervoor heeft de overheid de CoronaCheck app uitgebracht. Dat is een gratis app voor de smartphone waarmee je toegang kan krijgen tot evenementen, zoals concerten en voetbalwedstrijden. De app is ook bedoeld voor veilig reizen naar het buitenland. Je leest meer over de CoronaCheck app en vragen over de CoronaCheck in het algemeen hier.

Er zijn helaas een aantal beperkingen bij de CoronaCheck app:

 • De app is gekoppeld aan het mobiele nummer van je smartphone. Dat betekent dat elke app de gegevens van maar een persoon bij zich kan dragen. Ieder persoon moet dus zijn eigen app op zijn eigen smartphone hebben.
 • De app is alleen beschikbaar voor smartphones, niet voor tablets.
 • De app is niet beschikbaar voor Windows smartphones.
 • De app werkt alleen in Android vanaf versie 6 en op iPhones vanaf versie iOS 12 (iPhone 5s en nieuwer).

Als je de app om deze of andere redenen niet kan gebruiken, is er een alternatief: de CoronaCheck op papier.

Wat is de CoronaCheck op papier?

De CoronaCheck app maakt een QR-code om te laten zien dat je getest, hersteld of gevaccineerd bent. Een QR-code is een soort vierkante streepjescode met informatie. Bij de toegang tot een evenement of bij de douane op reis kan door de QR-code te scannen snel en simpel gekeken worden of je naar binnen mag.

Bij de CoronaCheck op papier kun je deze QR-code op papier afdrukken. Dit papier kun je dan gebruiken voor toegang tot evenementen en reizen naar het buitenland.

Wat heb ik nodig voor de CoronaCheck op papier?

 • Je hebt toegang tot internet nodig via een pc of laptop voor de website bij de CoronaCheck.
 • Je hebt een printer nodig om de QR-code af te drukken.
 • Voor het bewijs dat je negatief getest bent: de ophaalcode of je DigiD. Voor een bewijs van volledige vaccinatie: je DigiD.

Wat is het nadeel van de CoronaCheck op papier?

Bij een testbewijs krijg je alleen toegang tot evenementen als je vlak daarvoor negatief getest bent. Het testbewijs is 40 uur geldig. Daarna moet je een nieuw testbewijs maken en afdrukken.

Wanneer kan ik de CoronaCheck op papier gebruiken?

Dat kan in juni al voor toegang bij evenementen in Nederland met een recente negatieve coronatest. Vanaf eind juni is de CoronaCheck op papier ook te gebruiken als bewijs voor vaccinatie in Nederland. Vanaf 1 juli is de CoronaCheck op papier ook beschikbaar als vaccinatiebewijs buiten Nederland in de EU. Hier zitten overigens nog wel enige beperkingen aan vast omdat ieder land zelf bepaalt aan welke voorwaarden een bezoeker moet voldoen. Kijk hier voor meer informatie.

Hoe kan ik mijn vaccinatie in het CoronaCheck bewijs zetten als die nog niet geregistreerd is?

Vaccinaties bij de GGD zijn automatisch geregistreerd, maar vaccinaties bij bijvoorbeeld huisartsen niet altijd. Vraag in dat geval aan je huisarts of die je vaccinatie wil laten registreren voor de CoronaCheck.

Hoe maak ik een CoronaCheck op papier?

Om de QR-code voor je CoronaCheck bewijs te maken, moet je het volgende doen:

 • Zorg ervoor dat je printer aan staat.
 • Ga naar www.coronacheck.nl/print
 • Lees de informatie en klik een vinkje bij Ik heb de privacyverklaring gelezen.
 • Klik op Volgende.
 • Kies welke informatie het bewijs moet gebruiken: Een negatieve testuitslag of Een vaccinatie.
 • Bij een negatieve testuitslag kies je waar je de test hebt gehad. Die testinformatie wordt gebruikt in het bewijs. Bij de GGD moet je inloggen met DigiD. Bij een andere testlocatie (Testen voor toegang) moet je de ophaalcode invullen die je hebt gehad.

Bij een vaccinatie moet je inloggen met DigiD.

 • Klik op Maak QR-code. Er wordt een CoronaCheck bewijs met een QR-code gemaakt.
 • Print de QR-code van het CoronaCheck bewijs.
 • Neem het papier met de QR-code mee naar het evenement of op reis.