Google brengt Chrome-extensie uit voor verdachte sites

Google heeft een extensie voor zijn Chrome-browser uitgebracht. Hiermee kunnen gebruikers gewaarschuwd worden voor mogelijk verdachte websites.

De extensie heet Suspicious Site Reporter en is gratis te downloaden. Google meent dat het gebruik van het programma op den duur moet leiden tot een veiliger internet. 

Wanneer de extensie is ingeschakeld, verschijnt er een vlaggetje in de browser dat aangeeft in hoeverre een site verdacht is. Het vlaggetje verandert van kleur als er vreemde zaken worden gespot.  

Groen geeft aan dat er niets aan de hand is, en oranje duidt aan dat er misschien iets verdachts is gevonden. Google laat zo bijvoorbeeld weten wanneer een site niet tot de top vijfduizend van meest gezochte websites behoort. 

Wanneer gebruikers zelf iets verdachts waarnemen, kunnen ze via de extensie ook websites aanmelden. Daarbij kunnen ze onder andere screenshots aanleveren. 

Chrome waarschuwt voor neppe officiële pagina’s

Ook voegt Google meer beschermingsmaatregelen toe aan de nieuwe versie van Chrome voor het bezoeken van mogelijk gevaarlijke websites. 

Daarnaast waarschuwt de browser voor websites die zich voordoen als officiële websites, hoewel er in de url net een teken is veranderd. Chrome laat zo bijvoorbeeld weten als een gebruiker naar go0gle.com gaat in plaats van google.com.

Bron(nen):