Google en Amazon luisteren uw gesprekken af

Getty Images

Google en Amazon luisteren gesprekken af die zijn opgenomen via de digitale spraakassistenten. Ze doen dit om het functioneren te verbeteren, maar veel van die gesprekken hebben een huishoudelijke aard, en kunnen worden herleid tot een bepaald adres.

Een Belgische medewerker die in opdracht van Google dagelijks geluidsfragmenten beluistert, heeft zo’n duizend audiofragmenten gedeeld met de Belgische VRT. Daar bleken zeer persoonlijke gesprekken bij te zitten. ‘We werken samen met taalexperts over de hele wereld om spraaktechnologie te verbeteren door transcripties te maken van een klein aantal audiofragmenten,’ liet Google aan de NOS weten. Taalexperts beoordelen slechts ongeveer 0,2 procent van alle audiofragmenten, en deze zouden niet actief worden gekoppeld aan persoonlijk identificeerbare informatie. Maar stemmen worden echter niet verdraaid.

Ook Amazon werkt met een internationaal team dat gesprekken beluistert om de spraakherkenning te verbeteren. Het gaat om vele duizenden fulltime werknemers en onderaannemers in diverse landen als de VS, Costa Rica en Roemenië. Net als bij Google worden gebruikers onvoldoende ingelicht over wat er met de geluidsopnamen gebeurt. Werknemers die met Bloomberg spraken zeggen dat ze ook aanwijzingen van seksueel misbruik hebben gehoord. Ze kregen de opdracht om zich niet met de inhoud van de gesprekken te bemoeien.

Is dat meeluisteren niet in strijd met de AVG? Moeten gebruikers niet vooraf nadrukkelijk toestemming geven voor het delen van geluidsfragmenten? Dat gebeurt nu niet. In plaats van opt-in hanteren de internetbedrijven opt-out - mensen moeten zich actief afmelden en anders doen ze ongevraagd mee.

Advocate Magali Feys zegt: ‘De manier waarop Google dit doet, mag niet. Als je zo’n applicatie installeert of zo’n toestel koopt, dan verwacht je niet dat je commando’s worden opgenomen en dat mensen daarnaar meeluisteren om die volledig uit te schrijven. Het zou wettelijk wel kunnen als Google daar zeer transparant over zou zijn, maar het wegmoffelen in kleine lettertjes mag niet.’

De Vlaamse Minister voor Privacy, Philippe De Backer, wil dat er snel onderzoek komt naar hoe Google te werk gaat.

Bron: Emerce

Auteur