Handig: Reizigers in nood kunnen nu WhatsAppen met het ministerie van Buitenlandse Zaken

Nederlanders die tijdens hun vakantie in het buitenland in de problemen komen, kunnen voortaan ook een WhatsApp-bericht sturen naar Buitenlandse Zaken (BZ). Eerder kon alleen contact met BZ opgenomen worden via telefoon, e-mail of Twitter.

Het Contact Center van Buitenlandse Zaken kan bijvoorbeeld geraadpleegd worden voor vragen over paspoorten, reisadviezen of legalisaties. Maar ook in gevallen van nood, zoals na een beroving of een arrestatie.

Minister Stef Blok: 'Buitenlandse Zaken staat permanent klaar voor reizigers die in de problemen komen. We willen het voor hen zo gemakkelijk mogelijk maken om met Buitenlandse Zaken in contact te komen. Met het uitbreiden van de contactmogelijkheid via WhatsApp sluiten we nog beter aan bij de wensen van de reiziger.'

Contact

Het Contact Center is 24 uur per dag en 7 dagen per week te bereiken. Reizigers die in de problemen komen, kunnen een WhatsApp-bericht sturen naar +316 8238 7796. BZ probeert dan binnen 30 minuten het bericht te beantwoorden. Tip: zet het telefoonnummer voor u vertrekt op vakantie vast in uw contactenlijst.

Veiligheid

Het ministerie van Buitenlandse Zaken raadt aan om geen privacygevoelige gegevens via WhatsApp te delen. Stuur dus nooit zomaar uw burgerservicenummer of een kopie van uw paspoort via WhatsApp.

Meer informatie over contact opnemen met Buitenlandse Zaken vindt u hier.