Oplichting: ALDI geeft geen cadeaukaarten weg

Een cadeaukaart ter waarde van 125 euro! Die kun je winnen... of niet? Op WhatsApp gaat momenteel een kettingbericht rond namens supermarktketen ALDI: vanwege de coronapandemie krijg je zogenaamd een cadeaubon als steuntje in de rug. Helaas is er niets van waar.

Laten we eerlijk zijn: het is onrealistisch om te verwachten dat een supermarkt zomaar met cadeaubonnen van 125 euro strooit, ook al hebben de meeste supermarktketens de afgelopen maanden flinke omzetten gedraaid. WhatsApp is ook een raar medium om zo'n actie te verspreiden: hoe komt men aan uw telefoonnummer? Precies. Het is dus duidelijk onzin.

Ook het aangegeven domein klopt niet. Aldi.nl-geschenk.club is slechts acht dagen oud, en zeker geen eigendom van de supermarkt.

Wat is dat dan voor website?

Taalkundig rammelt de website aan alle kanten. 'ALDI ondersteunt de natie', staat er in een groot lettertype. Dat klinkt raar. ALDI is weliswaar een Duits bedrijf, maar zelfs onze oosterburen zouden zo'n nationalistische kreet iets subtieler brengen.

Als gelukkige 'winnaar' dien je drie vragen te beantwoorden om je 'prijs' te kunnen ontvangen:

  • Bent u ooit bij ALDI gegaan?
  • Hoe oud ben jij?
  • Stel je ALDI voor aan je familie en vrienden? 

Een hele rare set vragen, die duidelijk zijn opgesteld door iemand die de Nederlandse taal niet geheel machtig lijkt te zijn. Wat je invult, maakt echter niets uit: de uitkomst is in alle gevallen hetzelfde. Hier moet je het bericht met twintig vrienden of met vijf groepschats delen voordat je verder kunt in het proces.

Verdergaan heeft geen zin, want het is overduidelijk dat uw gegevens op een zeker moment gestolen worden. Dit bericht is niet van de ALDI: de website klopt niet, de prijs klopt niet, de vragen kloppen niet, het gebruikte medium klopt niet.

Heeft u dit bericht ook gehad? Gooi hem alstublieft weg, en bespaar uw vrienden en familie een hoop onzin.

Bron: Opgelicht