Parkeren met een app: lekker handig

Parkeer app
Getty Images

Lopen naar de parkeerautomaat en hannesen met kleingeld of pinpas hoeft niet meer, dankzij een parkeerapp op de smartphone. Steeds meer automobilisten kiezen ervoor, want naast gemakkelijk is het vaak ook nog voordeliger.

Parkeren in grotere plaatsen is niet goedkoop. Een parkeergarage is niet altijd in de buurt en als je parkeert op straat, moet je bij de automaat ­betalen voor een bepaalde periode. Een nadeel daarvan is dat je vooraf moet inschatten hoe lang je gaat parkeren. Duurt het korter, dan heb je te veel betaald. Duurt het langer, dan riskeer je een boete, of moet je tussendoor weer naar de parkeerautomaat. Met een parkeerapp op de smartphone is dat verleden tijd. Veel automobilisten die regelmatig met betaald parkeren te maken krijgen, gebruiken al een app. Er zijn verschillende parkeerapps te downloaden, zoals Yellowbrick (al dan niet via ANWB Onderweg), Flitsmeister, Rabo App en EasyPark.

Niet gratis

Het gebruik van een parkeerapp is niet gratis. Boven op het parkeergeld komt een klein bedrag aan servicekosten, dat je terugverdient doordat je dankzij de app nooit langer betaalt dan strikt nood­zakelijk is. De servicekosten verschillen per aanbieder. Soms is het vast bedrag, soms betaal je per parkeerbeurt. Wat voordeliger is, verschilt dus per gebruiker.

Je stopt pas met betalen als je wegrijdt, de kans op een boete is daardoor minimaal. Een parkeerapp kan nooit korting op het parkeergeld geven, ongeacht hoe vaak je de app gebruikt en hoe vaak je parkeert. Parkeren op straat is namelijk lokale belasting, een parkeerapp incasseert die belasting namens de gemeente. Op belasting is geen korting mogelijk. Sommige bewoners krijgen van de gemeente wel een code voor bezoek, maar die kun je met zo’n app vaak niet gebruiken.

Zo werkt het

In grote lijnen werken de parkeerapps hetzelfde. Na parkeren open je de app, die op basis van gps de parkeerzone suggereert. Ook toont de app of er voordeligere parkeerlokaties in de buurt zijn. Check altijd of de parkeerzone klopt. Is dat niet het geval, voer dan handmatig de juiste parkeerzone in. Dit is belangrijk, want als je de verkeerde zone invoert, denken de parkeercontroleurs dat je niet hebt betaald. Vervolgens start je de app en kun je op pad.

Zodra het parkeren ingaat, stuurt de parkeerapp een signaal naar de database van de gemeente. Als een parkeercontroleur het kenteken scant, krijgt hij zo te zien of er is betaald of niet. Een parkeerapp kan alleen contact leggen met de database als de app is aangesloten. De gemeente bepaalt welke parkeerapps dat zijn. De grotere parkeerapps werken in nagenoeg alle gemeenten. Maar het is verstandig te controleren of de parkeerapp werkt in de gemeente waar je komt.

Als je terugkomt bij de auto, stop je de app. Vergeet dit afmelden niet, anders loopt de parkeertransactie door en blijf je betalen totdat de parkeeractie de maximale parkeerduur heeft bereikt. Dat kan zo pas om 23.59 uur de volgende dag zijn. Het te veel betaalde parkeergeld krijg je niet terug, niet van de organisatie achter de parkeerapp en evenmin van de gemeente.

Vergeet dus niet de parkeersessie te stoppen. Gelukkig helpen de meeste parkeerapps daarbij een handje. Bij sommige apps krijg je een waarschuwing als je wegrijdt en de sessie niet hebt beëindigd. Dit gaat via gps, dus die moet wel aanstaan. Bij andere apps kun je een eindtijd instellen. Standaard staan deze diensten uit, je moet ze zelf in de app activeren. Dat is gratis. Heel incidenteel lukt het afmelden niet. De app sluiten en weer openen doet vaak wonderen. Helpt dat niet, dan kun je de organisatie achter de app bellen, zodat zij de parkeersessie kunnen stoppen. Zorg dat het telefoonnummer in je telefoon staat. Betalen van het parkeren gaat achteraf, via automatische incasso of creditcard.

Easypark

Parkmobile is opgegaan in Easypark. Dit is een internationale parkeerapp. De app werkt niet alleen in Nederland, maar ook in meer dan 2200 steden in 20 landen. De app kost €0,39 per transactie of €1,99 per maand. 

Yellowbrick

Yellowbrick heeft drie verschillende tarieven: het voordeligste is 10 procent van het parkeerbedrag, met een minimum van €0,15 en een maximum van €0,50. Bij het tweede tarief betaal je €0,34 per transactie. Het eerste tarief is interessant als parkeren structureel minder dan €3,40 kost. Er zijn daarbij geen abonnementskosten. Voor veelparkeerders is er een abonnement voor €0,75 per week, zonder transactiekosten. Bij het openen van de app geeft die aan of er in de buurt een goedkopere parkeergelegenheid is.

ANWB Onderweg

De ANWB biedt Yellowbrick aan zijn leden aan onder de naam ANWB Onderweg. ANWB-leden krijgen korting op de tarieven. Kort parkeren kost maximaal €0,40, normaal kost €0,30 en een abonnement €0,55 per week.

Flitsmeister

Flitsmeister, de app die waarschuwt voor onder andere flitspalen, is sinds kort uitgebreid met parkeren. Een parkeertransactie kost €0,35. Parkeren werkt in heel Nederland en Flitsmeister is ook bezig met België.

Ease2pay

De goedkoopste parkeerapp is onderdeel van de Rabo-app. Een parkeertransactie kost €0,19 en dat wordt betaald aan parkeerprovider Ease2pay. Automobilisten die niet bij Rabobank bankieren, kunnen de app van Ease2pay downloaden.

Auteur 
  • Perry van Dijk