Stappenplan: gehackt op social media, wat nu?

Maar liefst 170.000 Nederlanders zijn het afgelopen jaar gehackt. Twitter, Facebook, Instagram... hackers willen maar wat graag toegang tot uw gegevens. Wat als u bent gehackt? Wacht niet af, zet onmiddellijk deze stappen!

Een boze ex die wraak wil, een wantrouwende partner die uw gangen nagaat... in het ergste geval een crimineel die uw identiteit, bank- of creditcardgegevens wil stelen. Hackers proberen in te breken in uw sociale media accounts om uiteenlopende redenen. Voorkomen is beter dan genezen, maar wat als het al te laat is?

Dan kunt u de macht over uw account weer terugkrijgen door een aantal stappen te volgen.

Facebook

Als uw vrienden klagen dat u rare linkjes doorstuurt, als er berichten verschijnen op uw Facebook timeline die u zelf niet heeft geplaatst, als u pagina's ''Leuk vindt'' die u nog nooit heeft gezien, dan is er iets raars aan de hand. Grote kans dat een hacker uw wachtwoord heeft ontdekt en nu schaamteloos misbruik maakt van uw account.

De controle terugnemen:

 • Wijzig uw wachtwoord op de daarvoor betreffende pagina bij de Facebook-instellingen.
 • Op dezelfde pagina vindt u een overzicht van browsers en apparaten die zijn gebruikt om in te loggen. Beëindig alle sessies die verdacht zijn.
 • Vertel Facebook dat u vermoedelijk gehackt bent. Als u aangeeft dat iemand zonder uw toestemming toegang heeft gehad tot uw account, controleert Facebook dat en helpen ze u verder.

Facebook

Instagram

Instagram is eigendom van Facebook, en in Nederland het snelst groeiende sociale medium. Al 4,9 miljoen gebruikers zitten dagelijks foto's te posten op Instagram. Sommige van hen, de zogenaamde ''influencers'' hebben duizenden, miljoenen volgers. Heel aantrekkelijk dus voor hackers en oplichters, die zodoende een groot aantal mensen verdachte links kunnen sturen. Zo schopt u mensen eruit:

Als u het account niet met een beveiligingscode kunt herstellen, kunt u het account rapporteren.

Twitter

Geen enkel social media kanaal is zo makkelijk te hacken als Twitter. In 2017 kwam RTL Nieuws met een reportage dat de accounts van politici kinderlijk eenvoudig te hacken zijn. Geen nood, u kunt de macht over uw Tweets terugkrijgen:

 • Ga naar de instellingen en verander uw wachtwoord. Kies een sterke toegangscode die u niet eerder hebt gebruikt, ook niet ergens anders.
 • Kunt u niet meer inloggen? Probeer eerst uw wachtwoord te resetten. Controleer vervolgens of de e-mail om je wachtwoord te resetten gestuurd is naar het adres dat aan uw account is gekoppeld.
 • Wanneer u nog steeds niet kunt inloggen, kunt u een ondersteuningsverzoek indienen. Kies in de lijst met opties voor 'gehackt account'. Vul daar het aan uw account gekoppelde e-mailadres in om meer instructies te ontvangen van Twitter. Vermeld daarbij ook uw gebruikersnaam en de datum waarop u voor het laatst toegang had tot uw account.
 • Zorg ervoor dat het e-mailadres dat gekoppeld is aan uw Twitter-account is beveiligd. Het gekoppelde e-mailadres staat in direct verband met uw account en is dus vrij cruciaal in dit proces. Zorg er daarom voor dat het adres beveiligd is en dat alleen u toegang heeft.
 • Beëindig sessies en verbindingen met applicaties van derden. Dit doet u bij uw instellingen. Daar kunt u de toegang intrekken voor applicaties van anderen die u niet kent en sessies beëindigen die niet door u zijn gestart.

Om in de toekomst hacks te voorkomen, kunt u de volgende stappen zetten:

 •  Kies een sterk wachtwoord. Hoe langer, hoe beter! Een combinatie van hoofdletters, kleine letters, cijfers en speciale tekens zoals een # of $ maakt het wachtwoord moeilijker te raden.
 • Hergebruik hetzelfde wachtwoord niet bij verschillende social media. Als ze eenmaal één wachtwoord hebben gehackt, kunnen criminelen anders uw hele online leven overnemen.
 • Schakel tweestapsverificatie in voor aanvullende beveiliging. Om in te loggen is dan niet alleen een wachtwoord, maar ook een aanvullende code nodig, die bijvoorbeeld per mail of sms wordt verstuurd.
 • Neem een wachtwoordmanager: een digitale kluis waarin je je wachtwoorden veilig kunt opslaan.

Bron: Nu.nl