Twee medewerkers van de GGD aangehouden voor datadiefstal

De politie heeft op zaterdag 23 januari 2021 twee mensen aangehouden. Ze worden verdacht van het te koop aanbieden van persoonsgegevens, afkomstig uit de systemen van de GGD voor coronatesten.

Op vrijdag 22 januari kregen politie, OM en techjournalist Daniel Verlaan van RTL door dat er op Telegram persoonsgegevens uit GGD-systemen te koop werden aangeboden. De cybercrimedivisie van de politie Midden-Nederland startte gelijk een onderzoek en spoorde hen op. Het gaat om een 21-jarige man uit Heiloo en een 23-jarige man uit Alblasserdam. De woningen van de mannen werden doorzocht; computers zijn in beslag genomen. Meer aanhoudingen worden zeker niet uitgesloten. 

Verder onderzoek

Handelen in persoonlijke informatie van anderen is een zware misdaad. Het onderzoek gaat verder, onder meer naar de omvang van de datadiefstal. Als gevoelige informatie van een bedrijf of instantie in verkeerde handen vallen, moet dit bedrijf dit melden bij de Autoriteit Persoonsgegevens, volgens de AVG-wetgeving. Meestal wordt ook aangifte gedaan bij de politie. De GGD heeft dit dan ook gedaan.

Wat kan er gebeuren?

Als uw gegevens verkocht zijn, kan dit vervelende gevolgen hebben. Criminelen bellen of mailen u bijvoorbeeld – zogenaamd uit naam van de bank, of het ziekenhuis – en winnen uw vertrouwen omdat ze al veel over u weten (zoals uw geboortedatum of woonadres). Een ander risico is identiteitsfraude. De fraudeur gebruikt uw persoonsgegevens bijvoorbeeld om producten en diensten te krijgen op uw naam. Of om een bankrekening te openen of een creditcard aan te vragen. 

Doe altijd aangifte als u slachtoffer wordt van cybercrime

Wat kan ik doen als ik zie dat iemand op Telegram (of elders) persoonsgegevens verkoopt? Bel direct de politie op 0900 8844. Of anoniem op 0800 7000. Melding doen, heeft altijd zin. Hiermee voorkomt u slachtoffers en kan de politie direct verdachten opsporen en hun criminele praktijken stoppen.

Bron: Politie.nl