Tweederde Nederlanders vreest privacyinbreuk door digitale EU-wallet

Getty Images

De EU wil een digitale identiteitsportefeuille invoeren om o.a. 'online shoppen te vergemakkelijken', maar een meerderheid van de Nederlanders vreest voor een inperking van hun digitale privacy.

Vorig jaar werd hij aangekondigd: de 'EU-wallet'. Het zou een soort EU-portefeuille moeten worden voor paspoort, rijbewijs, huwelijksakte en meer. Het idee is dat burgers van EU-lidstaten zulke documenten dan via de smartphone kunnen tonen. Uiteraard behoort een corona-vaccinatiebewijs ook tot de mogelijkheden. De uitbraak van corona was in feite de aanleiding om dit proces in stroomversnelling te brengen.

Nederlanders vertrouwen dit idee allerminst, zo blijkt uit een onderzoek door Panelwizard onder ruim duizend Nederlanders in opdracht van VPNdiensten.nl

65% van de Nederlanders vreest dat Brussel de digitale privacy zal beperken door deze digitale portefeuille in te voeren. Een aantal mannen zien het wel zitten: 46%, terwijl de vrouwen uiterst sceptisch zijn met slechts 29% positief.

Vrouwen tussen de 30 en 40 hebben de grootste afkeer van dit nieuwe EU-project: 77% vreest voor haar privacy. Alleen Nederlanders tot 30 jaar zijn in de meerderheid qua bereidheid hun eigen privacy in te ruilen voor meer 'bewegingsvrijheid' binnen de Europese Unie.

Niet in verdiept

De afkeer en vrees voor toekomstige toepassingen van de app zorgt er ook voor dat Nederlanders zich niet eens willen verdiepen in de details. Slechts 11% kon volgens de onderzoekers compleet uitleggen wat de app precies doet. Voorlopig wordt hij niet verplicht gesteld door Brussel, het papieren of plastic identiteitsbewijs blijft geldig, maar 

De EU claimt dat het bewijs er ook is om 'fraude' tegen te gaan, het delen van een kopie van een ID-kaart zou teveel informatie prijsgeven. Bij de digitale optie zou de andere partij in theorie alleen relevante informatie te zien krijgen, zoals: is een klant meerderjarig en kan hij alcohol lopen.

Helaas hebben Nederland en de EU als geheel een nogal kleurrijke geschiedenis met het niet kunnen voorkomen van datalekken, waarbij soms van duizenden mensen die informatie op straat komt te liggen. Een plastic kaart kun je niet hacken, een digitaal registratiesysteem helaas wel.

Auteur