WhatsApp test nieuwe controlefunctie doorgestuurde berichten

Binnenkort moet het op WhatsApp mogelijk worden doorgestuurde berichten via Google op te zoeken. Gebruikers kunnen op deze manier snel de betrouwbaarheid van een bron controleren. De functie wordt op dit moment getest.

Door op het icoontje van een loep naast het bericht te klikken wordt de tekst in een Google-zoekbalk gekopieerd en geplakt. Gebruikers kunnen zo snel controleren of het bericht afkomstig is van een betrouwbare bron en kunnen meer informatie over de inhoud vinden.

De functie is bedoeld om te helpen in de strijd tegen misleidende informatie. De inhoud van gesprekken is niet zichtbaar voor WhatsApp. Berichten die via het platform verstuurd worden zijn namelijk goed beveiligd met een zogenaamde end-to-endencryptie: berichten zijn van het begin- tot aan het eindpunt versleuteld. Boodschappen gaan wel langs de servers van WhatsApp, maar zijn dus niet in te zien door WhatsApp zelf omdat berichten onderweg versleuteld blijven. Het bedrijf kan dus zelf niets controleren.

WhatsApp riep al eerder op om waakzaam te zijn op het doorsturen van onjuiste informatie over het coronavirus. Samen met de Wereld Gezondheidsorganisatie werkt het platform aan manieren om gebruikers aan betrouwbare informatie te helpen.

Bron(nen):