Zes handige overheid-apps

Getty Images

Ook de overheid maakt apps voor de smartphone. Deze apps kunnen u bijvoorbeeld helpen eenvoudig en veilig in te loggen op overheidswebsites. Maar ook om u meer informatie te geven tijdens uw vakantie. PlusOnline heeft zes handige apps voor u op een rijtje gezet.

1. DigiD

Inloggen met uw DigiD op een computer kan een gedoe zijn. Vaak is een gebruikersnaam en wachtwoord niet voldoende, maar moet u de inlog ook nog eens met een sms-code bevestigen. Met de DigiD-app gaat het inloggen net iets eenvoudiger.

Wanneer u de app heeft ingesteld, kunt u vervolgens overal waar u moet inloggen met DigiD kiezen voor de optie: ‘inloggen met de app’. Op uw telefoon hoeft u dan alleen de vijfcijferige code in te voeren. Ook kunt u de app gebruiken om in te loggen op uw computer. Dan geeft de app een code met vier tekens die u over moet nemen.

2. Berichtenbox

Via deze app kunt u eenvoudig en veilig de digitale post van bijvoorbeeld de belastingdienst lezen. Net als bij DigiD logt u in met een vijfcijferige code. In de app kunt u dan alle berichten lezen.

3. KopieID

Een auto huren, vakantie boeken of een telefoonabonnement afsluiten: bij veel van dit soort zaken moet u ook een kopie van uw identiteitsbewijs inleveren. Op een ID-kaart staat ook informatie die voor de betrokken partij niet relevant is. Met de KopieID-app kunt u veilig een foto maken van uw identiteitsbewijs. Niet-relevante informatie kunt verbergen met een balkje. 

Om fraude nog beter te voorkomen kan het verstandig zijn om op de kopie een datum en het bedrijf waarvoor de kopie bestemd is te noemen. Via KopieID kunt u zo’n watermerk toevoegen en de bewerkte foto vervolgens opslaan of printen.

Eerder gaf fiscalist en jurist Mr. Nicole Goud al advies over het maken van een kopie van een ID-kaart.

4. Reisapp Buitenlandse Zaken

Met deze app kunt het actuele reisadvies volgen van uw vakantiebestemming. Ook geeft de app alle noodzakelijke informatie over het land: de adressen en telefoonnummers van de dichtstbijzijnde ambassade, reischecklists en eventuele veiligheidsrisico’s. Ook laat de app zien wat u moet doen in het geval van een noodsituatie, zoals ziekenhuisopname, overlijden of arrestatie.

5. Douane reizen

Nog een handige app voor de vakantie is de Douane Reizen-app. Deze app geeft precies weer wat u wel en niet mee terug mag nemen naar Nederland en welke extra regels er mogelijk gelden bij aankomst en vertrek. Daarnaast heeft de app een omrekenmodule voor valuta, gewicht en volume. 

Ook kunt u foto’s van aankoopbonnen in de app opslaan. Voor aankopen met een waarde van meer dan 430 euro geldt een extra invoerbelasting. Dit kan tot misverstanden leiden wanneer u vlak voor de vakantie een nieuwe camera hebt gekocht. Daarom is het handig om ook die bon in de app op te slaan. Zo voorkomt u een dubbele belasting, u kunt namelijk aantonen dat de camera in Nederland gekocht is.

Eerder zette PlusOnline al acht handige reisapps op een rijtje.

6. Stop Heling

Deze app van de Nationale Politie is uitgebracht in de Week van de Veiligheid. Met de app kunt u barcodes, serienummers of nummerborden checken bij een tweedehands aankoop. Zo kunt u snel en makkelijk controleren of iets gestolen is. Ook is het mogelijk om uw eigen waardevolle spullen in de app te registeren.

Alle apps zijn gratis verkrijgbaar in de App Store (Apple) en Google Play Store (Android).