Zo haalt u uw eigen zoekresultaten uit Google

Getty Images

U tikt uw eigen naam in op Google. De eerste hit: een bericht dat u 5 jaar geleden plaatste, waarin u vertelt over pukkels op een gênante plek. Of: een foto waar u met een biertje in de hand in een bar in Mallorca staat te feesten. Wat als uw kinderen dit onder ogen krijgen? Gelukkig zijn er manieren om ongewenste resultaten van Google te verwijderen.

De beste manier om ongewenste beelden of teksten van het internet te krijgen is... contact opnemen met de eigenaar van de site waar het materiaal op staat en vragen of ze de informatie willen verwijderen. Doen ze dit, dan zal het materiaal niet onmiddellijk weg zijn van de zoekmachine. Google neemt wat tijd om een verandering door te voeren. Hoewel men via Google niet meer door kan klikken - maar op een 'lege' pagina belandt - zijn de tekst of het plaatje waarschijnlijk nog even zichtbaar op Google zelf. Heb een beetje geduld, dit duurt niet lang meer.

De tweede optie is om contact op te nemen met Google zelf. Dit is echter alleen aan te raden in extreme gevallen: als het gaat om naaktfoto's die zonder uw toestemming worden verspreid, als uw creditcardgegevens of handtekening online staat, of andere persoonlijke gegevens zoals medische informatie. Telefoonnummer en adres vallen daar trouwens niet onder.

Stuur Google een verwijderverzoek. Het kan wel wat tijd in beslag nemen, en of ze u willen helpen is nog maar de vraag, helaas.

Plan B

Mochten zowel de eigenaar van de website als Google zelf u niet willen helpen, dan is er een alternatief. Neem het heft in eigen handen en zorg ervoor dat Google dingen laat zien die u wél bevallen. Die een representatief beeld van uzelf geven. Denk aan social media profielen. Maar het allerbeste is een eigen website. Pakt u dat goed aan, dan zal deze website altijd als eerste (en tweede, en derde) verschijnen op Google.

U kunt een website bouwen met bijvoorbeeld WIX of Squarespace. Of, als u het groter aan wilt pakken, Wordpress of Joomla. Dit hoeft geen complexe, grote website te zijn met meerdere pagina's, zoals PlusOnline. Eén simpele pagina met uw foto en wat persoonlijke informatie is al heel goed. Zet er een korte biografie bij. U kunt uitleggen wat voor werk u doet, of wat voor hobbies u hebt. Of u plaatst linkjes naar artikelen of documantaires die u interessant vindt. Of een foto van uw lievelingsdier.

Wat u ook plaatst: het wordt een pagina waar u zelf de regels bepaalt. Het staat professioneel, u laat zien dat u geen complete digibeet bent en wel met het internet overweg kunt, en mensen zullen uw meer genante resultaten minder snel onder ogen krijgen.

Bron: www.mijnonlineidentiteit.nl

Auteur