Verkeersregels opfrissen

Met een online test en een opfriscursus als het nodig is, wil Veilig Verkeer Nederland de kennis van oudere verkeersdeelnemers bijspijkeren.

In de afgelopen vijftien jaar is 40 procent van de verkeersregels veranderd. Omdat veel oudere chauffeurs lang geleden hun rijbewijs hebben gehaald, zijn ze niet altijd meer op de hoogte van wat de regels zijn. Met een online opfriscursus kunnen de oudere verkeersdeelnemers hun kennis testen. Binnen een paar minuten is zichtbaar hoe het met hun kennis over de huidige verkeersregels is gesteld. Na het doen van de test kan gebruik gemaakt worden van een van de opfriscursussen, die Veilig Verkeer Nederland (VVN) door het hele land organiseert.

Verkeerskennis

Ondanks het feit dat oudere verkeersdeelnemers veel ervaring hebben en erg oplettend zijn lopen ze volgens VVN toch meer risico. Van de 570 verkeersdoden in 2013 was 40 procent ouder dan 65 jaar. “Deze opfriscursussen blijken te voorzien in een behoefte”, aldus VVN-voorzitter Liesbeth Spies. “Uit onderzoek binnen ons VVN Panel weten we dat mensen open staan om op een laagdrempelige wijze online hun verkeerskennis op te frissen. In eerste instantie richt VVN zich op de oudere verkeersdeelnemer. Veel mensen zullen het herkennen: je doet één keer in je leven examen en daarna gebeurt er niets meer aan het opfrissen van de verkeerskennis”, aldus Spies.
 

Bron(nen):