PlusOnline.nl maakt gebruik van cookies: functioneel, om instellingen en voorkeuren te onthouden, voor beter en eenvoudiger navigeren en inloggen; analytisch, om bezoeken bij te houden en te bestuderen; voor commerciële doeleinden, om bij te houden hoe vaak bepaalde advertenties zijn getoond en geklikt; voor targeting doeleinden, om advertenties op uw interesses te kunnen aanpassen en zodat andere sites ook gerichte advertenties kunnen tonen. Door hiernaast op akkoord te klikken, of door gebruik te blijven maken van deze website gaat u hiermee akkoord. Lees voor meer informatie ons Cookiebeleid.

Akkoord

Wat hebben 50-plussers gestemd?

Jong en oud zijn behoorlijk verdeeld als we kijken naar het stemgedrag. Wat ook opvalt is de hoge opkomst onder ouderen, die woensdag massaal naar de stembus gingen.

Dankzij cijfers van Ipsos heeft de NOS een overzicht kunnen maken van de stemmen per leeftijdscategorie.

Vijftigplussers

50-64 jaar (opkomst: 81%)
Dan de populairste partijen onder vijftigplussers. In de leeftijdsgroep 50-64 is de VVD de grote winnaar (15%). Een andere populaire partij is de PVV. Wilders kreeg 13% van de stemmen, gevolgd door de SP met 12%.

65-plus (opkomst: 89%)
Mensen vanaf 65 jaar kwamen het meest opdagen van alle leeftijden. Een op de vijf ouderen koos voor de VVD van premier Rutte. Ook het CDA doet het goed (16%). Opvallend is dat de grote verliezer van deze verkiezingen, de PvdA, onder ouderen toch nog de derde partij is geworden.

Jongere leeftijdsgroepen

18-24 jaar (opkomst: 66%)
De jongste kiezers schaarden zich vooral achter D66, met 12% van de stemmen. Pechtold doet altijd erg goed bij studenten en jongvolwassenen. Op plek twee staan de VVD en GroenLinks.

25-34 jaar (opkomst: 82%)
De meeste jongvolwassenen kozen voor de VVD (15%). Vlak daarachter (14%) kwamen de 'overige partijen'. Dat zijn partijen die buiten de grootste acht vallen, zoals Forum voor Democratie en Partij voor de Dieren. Zij scoren veruit het hoogst onder jongvolwassenen. D66 volgt op plek drie.

35-49 jaar (opkomst: 79%)
Opvallend is dat 35- tot 49-jarigen minder kwamen opdagen dan de jongvolwassenen. Een vijfde van 'generatie X' koos voor de VVD. Op enige afstand komen de PVV en D66.

Hieronder ziet u tabellen over het stemgedrag per geslacht (links) en leeftijdsgroep (rechts). De blauwe balk staat voor mannen, de rode voor vrouwen.

Bron: NOS

Reactie toevoegen

1 Reactie

Door henny.pardoel@g... (niet gecontroleerd) op vr, 17-3-2017 - 18:38

Ik vraag me af hoe men aan deze uitslagen komt. Stemmen is toch geheim. Kan me indenken dat er aan de hand van de stemkaarten die je moest inleveren een overzicht per leeftijd en geslacht kan worden gemaakt. Maar toch niet wat er gestemd is???????