Feiten en fabels over cannabis

Wiet en hasj

Weed joint roken
Getty Images

Onlangs is de productie en verkoop van weed in Duitsland gelegaliseerd. Ook in Amerika wordt weed in steeds meer staten legaal, waardoor het Nederlandse ''gedoogbeleid'' eigenlijk steeds meer uit de tijd raakt. Wat is weed nou eigenlijk precies, en waarom zou je het roken?

Wat verstaan we precies onder cannabis?

Hasj en wiet komen beide van de vrouwelijke hennepplant, de Cannabis Sativa, kortweg cannabis. Zowel bij hasj als wiet is THC (tetrahydrocannabinol) de werkzame stof. Hasj en wiet zien er heel anders uit en hebben ook verschillende effecten. De effecten verschillen van persoon tot persoon, maar algemeen kunt u stellen dat u van wiet 'high' wordt, actief en spraakzaam. Van hasj wordt u eerder 'stoned', loom, passief, in uzelf gekeerd en ontspannen.

Wat zijn de effecten van het blowen?

De effecten van cannabis kunnen per persoon enorm verschillen. Het hangt natuurlijk ook af van hoeveel iemand gebruikt en op welke manier. Ook persoonlijkheid, verwachtingen en de omstandigheden spelen een rol. Veel mensen ervaren cannabis als verdovend, maar het is een hallucinogene drug. Dat wil zeggen een drug die hallucinaties opwekt. Hasj en wiet zorgen voor sterkere gevoelens en stemmingen. 

Wie zich goed voelt, gaat zich beter voelen en waarschijnlijk een lichte 'bedwelming' ervaren. Ook kunnen mensen last krijgen van een zogenaamde 'lachkick'. Wie zich angstig en down voelt, zal zich nog slechter gaan voelen. Daarnaast zijn symptomen als verwarring en paranoia mogelijk. Naar de gevolgen van langdurig gebruik van cannabis is al veel onderzoek gedaan, maar dit heeft tegenstrijdige resultaten opgeleverd. Het zou slecht zijn voor je luchtwegen, maar cannabis heeft van nature ook vele positieve, medicinale eigenschappen. Het is pijnremmend, geeft je immuunsysteem een boost en is bovendien niet verslavend. Het zou volgens sommige onderzoekers zelfs bescherming bieden tegen COVID. 

Hoe zie je of iemand rookt?

Als iemand hasj of wiet rookt, is er grote kans dat u het kunt ruiken aan de sterke, zoete geur. Lichamelijk is het te zien aan rode ogen en verwijde pupillen. Ook aan het gedrag en de gemoedstoestand kunt u het vaak merken. Cannabisgebruikers zijn vaak suffig, loom of juist heel opgewekt. Ook kunnen ze zogenaamde 'vreet- en lachkicks' krijgen. Afgezien daarvan heeft cannabis echter geen schadelijke effecten voor de gezondheid.

Auteur