Mijn heupgewricht rolt niet soepel

Getty Images

Ik ben een gezonde vrouw van 47 jaar (1.75 m en 66 kg.). Ik houd erg van sporten en doe ook wat aan krachttraining. Maar als ik beenheffingen of knieheffingen doe met gebogen been, rolt mijn het heupgewricht niet soepel.
Ik heb dit alleen als ik hef met de knie naar buiten gedraaid. Het doet geen pijn, maar het is wel een vervelend gevoel en het geeft een soort hol ploinkgeluid.
Heeft dit te maken met beginnende slijtage? Volgens fysiotherapeuten ben ik enigszins hypermobiel zijn. Regelmatig zit er bijvoorbeeld wel eens een ruggenwervel scheef. Zit daar een verband tussen?

I. Meesters

Conny Douw, orthopedisch chirurg

Het gevoel dat u omschrijft, kan verschillende oorzaken hebben. Meestal is het onschuldig.Ik acht de kans het grootst dat er een pees verspringt. Wij noemen dit een coxa saltans, een klikkende heup. Een pees van uw bovenbeenspieren blijft dan als het ware achter een botstructuur haken. Op een gegeven moment schiet hij over het bot heen; dat voelt u en het kan geluid maken. Dit is ongevaarlijk.Het is ook mogelijk dat de knoepende sensatie duidt op beginnende slijtage van het heupgewricht en het zou ook mogelijk kunnen zijn dat zich een klein, los stukje bot in uw heupgewricht bevindt. Wanneer de klachten verergeren kunt u een foto laten maken. Ik zie geen relatie met uw eventuele hypermobiliteit of scheve ruggenwervel.Ook een gezondheidsvraag? Klik hier en stel de vraag aan een expert!