De vlo, een vervelend kriebelbeestje

Vlooien voorkomen en bestrijden

Getty Images

Vlooien worden wel tijdelijke parasieten genoemd, omdat ze niet op de huid van hun slachtoffer leven. Ze komen even langs, zuigen bloed op en laten een jeukende beet achter. Hoewel de mensenvlo in Nederland niet meer voorkomt, kunt u nog wel last hebben van kattenvlooien. En die lusten ook best mensenbloed.

Vlooien zijn bruinzwarte insecten van zo’n 1 tot 3 millimeter groot. Ze leven van het bloed van dieren met lichaamsbeharing of een verenkleed. Ze leggen witgele, ovale eitjes die met het blote oog nauwelijks te zien zijn en niet op de huid blijven liggen zoals de eitjes van luizen, maar bijvoorbeeld in de hondenmand vallen.

Er bestaan zo’n 2000 soorten, waarvan er 40 à 50 in ons land voorkomen. Hoe een vlo heet, is afhankelijk van zijn gastheer: zo zijn er vogel-, honden- en rattenvlooien. Mensenvlooien brachten in het verleden de pest over, maar door de verbeterde hygiëne is de mensenvlo (Pulex irritans) in West-Europa grotendeels uitgeroeid. In Nederland komt de ongevaarlijke kattenvlo (Ctenocephalides felis) het meest voor. Hoewel zijn naam anders doet vermoeden, bijt de kattenvlo ook graag in honden. En als het ongedierte eenmaal in huis is, bestaat de kans dat ze ook een uitstapje maken naar mensen.

Vlooienbeet

De mond van een vlo bestaat uit verschillende uitsteeksels, waarmee hij de huid van de gastheer doorboort en bloed opzuigt. Tijdens het bijten spuit een vlo een beetje speeksel in de huid. Als reactie op dit speeksel ontstaat er een kriebelend, rond, rood vlekje met in het midden een bloedkleurig puntje of bultje. Eén beet is nog niet zo erg, maar meestal blijft het niet bij eentje. Zeker bij thuiskomst na een vakantie, waarin de vlooien zich lekker in de warmte en in alle rust hebben kunnen vermenigvuldigen, kunt u besprongen worden door een hele plaag.

Op zoek naar bloed bijten de vlooien vaak meerdere keren in hetzelfde gebied, zoals op de benen of voeten. Als u er gevoelig voor bent, kunt u last krijgen van flinke jeuk en uitslag. Het is wel irritant, maar niet gevaarlijk. Probeer de kriebelende plekken niet open te krabben, ze verdwijnen vanzelf weer. Een corticosteroïde-houdende zalf kan ernstige jeuk verlichten.

Vlooienbestrijding

Met een goede hygiëne maakt u uw huis minder aantrekkelijk voor de lastige insecten. Hun larven leven van huidschilfers en de uitwerpselen van de volwassen vlooien. Met goed stofzuigen en grondig schoonmaken verwijdert u hun voedsel en voorkomt u dat ze uitgroeien tot volwassen vlooien. Gooi na gebruik de stofzuigerzak weg. Poets de favoriete plekken van uw huisdier. Was dekentjes, het omhulsel van de katten- of hondenmand en uw eigen kleding op een zo hoog mogelijke temperatuur. Zet de mand ook niet op een warme, beschutte plek, maar liever op een stenen vloer of laminaat.

Als uw harige huisdier ongeduldig zit te krabben, wijst dat op de aanwezigheid van vlooien. De beestjes zelf zijn vaak niet zichtbaar, maar hun uitwerpselen kunt u als donkere stipjes op de huid zien liggen. Met een vlooienkam verwijdert u de volwassen parasieten uit het haar, maar daarmee krijgt u niet alle eitjes en larven weg. Behandel daarom zowel uw huis als uw huisdier met een anti-vlooienmiddel van de dierenarts of dierenwinkel.

Bron 
  • Artsennet
  • Huidinfo
  • Vlooien.org