Deze winter is de steekmug alom aanwezig

Een muggensteek. Normaal gesproken hebben wij daar alleen last van in de hete zomermaanden, maar deze winter zijn er al opvallend veel meldingen binnen gekomen over de kleine plaaggeesten. De boosdoener: de molestusmug, een muggensoort die ook in de winter rondwaart. Alles over deze kleine duivel die vooral voor ouderen gevaarlijk is.

Met name rond Den Haag, Breda, Amsterdam en op de grens van Gelderland en Overijssel is op dit moment veel overlast van steekmuggen. Muggendeskundige Arnold van Vliet van de Wageningen Universiteit legt uit dat de molestusmug in tegenstelling tot de gewone huissteekmug niet aan een winterslaap doet. Ze verstopt zich in de winter in kruipruimtes en legt eitjes ondergronds. “We vermoeden dat het aantal molestusmuggen toeneemt door de stijgende temperaturen”, aldus Van Vliet.

Omdat het deze herfst redelijk warm bleef, konden muggen langer actief blijven en is de kans groter dat ze in ondergrondse ruimtes overleven, zegt muggenexpert Bart Knols van de Radboud Universiteit tegenover De Volkskrant.

Het Westnijlvirus

Nog meer slecht nieuws: deze muggen kunnen het zogenoemde 'Westnijlvirus' overdragen. Dit gevaarlijke virus wordt door vogels meegebracht en muggen dragen het vervolgens over via het geïnfecteerde vogelbloed. Het virus is nog niet in Nederland geconstateerd, maar wel in Duitsland. Twee uilen in een dierenpark bij Berlijn zijn besmet. Nabij München is een dierenarts besmet geraakt die in contact is gekomen met een dode uil. Dit is de eerste keer dat het virus zo ver noordelijk is geconstateerd.

Extra risico voor ouderen

Infectie resulteert in ziekte: griepachtige klachten en hoge koorts. Met name ouderen (en mensen met een lage weerstand) zijn vatbaar en kunnen in de ernstigste gevallen zelfs overlijden. “In 2018 zijn ruim 1500 mensen in Zuid-Europa besmet geraakt, vooral in Italië. 181 van hen zijn overleden. Dat is een enorme uitbraak in vergelijking met alle jaren daarvoor”, zegt Van Vliet.

Gekruisde muggen?

Uit laboratoriumonderzoek in Wageningen blijkt dat de 2 Nederlandse typen muggen kunnen kruisen. Waardoor een hybride-mug ontstaat, die zowel mensen als vogels steekt. Deze hybride-mug is mogelijk beter in staat het Westnijlvirus over te brengen van vogels op mensen.

Laat het weten!

Wetenschappers vragen u om op Muggenradar.nl te melden hoeveel overlast u op dit moment ondervindt van muggen. Zij willen graag weten waar en wanneer steekmuggen actief zijn, om de muggen én zo ook het Westnijlvirus in de gaten te houden.

Bronnen: Volkskrant, Max Vandaag