Muggen: zo houd je ze op afstand

Tijdens en na de zomer is het goed toeven. Maar helaas komen dan ook de muggen tevoorschijn. Negen tips om dat kleine maar oh zo bloeddorstige beestje de voet dwars te zetten.

Negen tips tegen muggen

  1. Allereerst: loop huis en tuin na op plekken waarin stilstaand water staat: bloempotten, emmers, vogeldrinkbakken, dakgoten, de overstortput, de gootsteenafvoer – noem maar op. Gooi het water weg en zorg ervoor dat er niet opnieuw water in kan gaan staan, want stilstaand water vormt de perfecte kraamkamer voor de mug. Voor de regenton geldt dat je het water niet weg hoeft te gooien, maar je moet de regenton wel goed afdekken.
  2. Heb je een vijver in je tuin, zorg er dan voor dat die voldoende planten bevat. Een rijke vijver is aantrekkelijk voor kikkers, salamanders en libellenlarven en dat zijn de natuurlijke vijanden van de mug.
  3. Plaats raam- en deurhorren om muggen buiten de deur te houden.
  4. Koop een klamboe of muskietennet en zorg ervoor dat die goed rond je bed sluit zodat er geen mug meer doorheen kan. Een geïmpregneerde klamboe is in ons land niet nodig.
  5. Een ventilator op de hoogste stand helpt vooral omdat de mug niet tegen de sterke luchtstroom kan en wegwaait.
  6. Sprays en smeersels met DEET zijn een bekende remedie tegen de mug. In Nederland bevatten middelen met DEET-concentraties tot 50 procent, in tropische oorden vind je nog hogere concentraties. DEET is niet helemaal onschadelijk: het kan de slijmvliezen irriteren en mensen met astma of COPD reageren er vaak gevoelig op. Daarnaast wordt DEET afgeraden voor zwangere vrouwen, kinderen tot zes jaar en mensen die allergisch reageren op de stof. DEET werkt uitsluitend op de plekken die je ermee insmeert; smeer je alleen je armen in, dan biedt dat dus geen bescherming voor bijvoorbeeld je hals.
  7. Een minder schadelijk alternatief voor DEET zijn de middelen met PMD als werkzame stof. PMD is een stof uit de citroeneucalyptus en kent zowel een synthetische als een natuurlijke variant. Natuurlijke PMD zit bijvoorbeeld in biologische antimuggensprays.
  8. Etherische oliën van kruidnagel, lavendel, pepermunt, citronella of citroeneucalyptus kunnen muggen op afstand houden.
  9. De vliegenmepper werkt altijd en daarbij is de elektrische vliegenmepper efficiënter dan de klassieke mepper: je verplaatst er namelijk minder lucht mee waardoor je eerder raak mept.

Muggen houden juist niet van licht

Tot slot: nee, muggen komen dus níet op licht af. Sterker nog: ze houden helemaal niet zo van licht, omdat ze zich in het licht minder goed kunnen oriënteren. Waar ze dan wel op af komen? Op koolstofdioxide – adem – en op lichaamsgeur. Douchen voor het slapen gaan heeft overigens weinig zin: na een uur is je lichaamsgeur alweer aantrekkelijk genoeg voor de mug.

Muggenradar

Wil je weten wat je de komende dagen aan muggenactiviteit kunt verwachten? Op de website van Buienradar.nl vind je tegenwoordig de Muggenradar, mét kaart en de muggenverwachting voor de komende vijf dagen.

Reactie toevoegen

8 Comments

Door Filomeen (niet gecontroleerd) op zo, 25-8-2019 - 11:30

Muggen komen wel degelijk op licht af.
Licht is warmte.
Ooit s’avonds een schoorsteen weggebroken.
Warm weer en al donker.
Ramen open.
Kon het hele plafond zuigen, zag zwart van de muggen.

Door J. EBLE op do, 22-8-2019 - 21:18

Al zo vaak is het langs gekomen dat dit complete onzin is volgens artsen.

Door Martin Hendrix (niet gecontroleerd) op do, 22-8-2019 - 17:47

Vul de plantensproeier met water en indien last van muggen,spuit wat nevel water en weg muggen. Muggen hebben een hekel aan water.

Door Marij den Teuling (niet gecontroleerd) op zo, 31-7-2016 - 13:11

Ik gebruik iedere zomer VitamineBcomplex. 1 tablet per dag. Bij mij helpt het uitstekend. Slechts af en toe een muggenbult.

Door casper (niet gecontroleerd) op vr, 29-7-2016 - 15:13

ik ben echt een muggen-aanttrekker. zal wel met mijn geur te maken hebben.
Een klamboe of een als je je bed tegen de muur hebt: aan de voorkant een gordijn vn goedkope vitrage, werkt goed. Ga je muren niet verpesten met doodgeslagen muggenlijfjes; veel effectiever is een vochtige doek of washandje klaarleggen en daarmee de mug raken (kan zelfs zacht); de vleugels kunnen er niet tegen en zij ontsnapt je niet.

Door Jenny Musler (niet gecontroleerd) op vr, 29-7-2016 - 11:08

Een oud-huisarts had in onze krant een tip: vitamine B1, 50-100 mg per dag, vrij verkrijgbaar en goedkoop bij de apotheek. Ik ga het in ieder geval proberen.

Door Henk Schendstok (niet gecontroleerd) op do, 28-7-2016 - 15:10

Etherische olie van cederhout helpt ook. Verdund met water in een stuifflacon voorzichtig spuiten op vensterbanken en deurlijsten aan de buitenkant helpt mee de muggen buiten te houden.