Klimaatverandering en globalisering: gevaarlijke mug komt hiernaartoe

Als de opwarming van de aarde aanhoudt, komen soorten als de Aziatische tijgermug en de gelekoortsmug in ieder geval een deel van het jaar in Europa rondvliegen. Dat is slecht nieuws, want deze muggensoorten verspreiden nare tropenziekten die soms zelfs levensbedreigend zijn.

Amerikaanse wetenschappers hebben verschillende klimaatscenario’s bekeken – van lichte tot heftige opwarming. Zelfs bij lichte opwarming zullen de gevaarlijke muggensoorten zich over grote delen van Europa gebied verspreiden. Concreet betekent dit dat er over 30 jaar honderden miljoenen mensen extra te maken krijgen met muggen die tropische ziekten als knokkelkoorts en zikakoorts verspreiden. De wetenschappers publiceerden de onderzoeksresultaten onlangs in Plos Neglected Tropical Diseases.

‘Globalisering speelt grotere rol’

Muggenexpert Bart Knols van de Radboud Universiteit zegt in de Volkskrant dat het onderzoek zijn vrees bevestigt. Tegelijkertijd wijst hij erop dat enkel de temperatuurstijging niet voldoende is om de situatie over 30 of 60 jaar in te schatten. ‘Er komen steeds nieuwe virussen bij en ook muggen passen zich voortdurend aan. Wat de onderzoekers ook niet meenemen, is de globalisering: door reizen en transport van goederen kunnen muggen zich razendsnel verspreiden. Dat is een veel belangrijkere factor dan anderhalve graad opwarming.'

Tijgermug in Nederland

In 2005 werd in Nederland de eerste tijgermug gevonden. Vorig jaar werd deze mug 39 keer gesignaleerd. Volgens muggenexpert Knols is het slechts een kwestie van tijd voor de tijgermug zich hier definitief vestigt. Hij pleit dan ook voor samenwerking op Europees niveau om de gevaarlijke mug te verdrijven.

Bron: de Volkskrant