Slakken in de tuin: zo kom je er vanaf

Als je even niet oplet zijn planten als de lupine en de hosta in een mum van tijd volledig kaalgevreten door (naakt)slakken. Er zijn veel verschillende methodes om slakken te bestrijden en wat in de ene tuin wel werkt, heeft in de andere tuin geen effect. Het is een kwestie van uitproberen en volhouden. Tien tips om de slak te verjagen.
  1. Slakken worden actief als de schemering invalt. Mocht je er niet al te vies van zijn, is dit een goed moment om op slakkenjacht te gaan en ze elders in de natuur weer uit te zetten. Gooi ze dan niet over de schutting naar de buren, want slakken hebben een geheugen en keren net zo snel weer terug naar die ene tuin waar die lekkere planten staan.
  2. Slakken houden niet van een scherpe ondergrond. Fijngemalen schelpen of eierschalen of scherpe kiezels rond de planten strooien kan dan ook helpen vraatschade te voorkomen. Volgens sommige mensen heeft het strooien van koffie of koffiedik rond de planten hetzelfde effect.
  3. Probeer vogels, egels en padden naar je tuin te lokken, want dat zijn de belangrijkste natuurlijke vijanden van de slak.
  4. Zorg ervoor dat je tuin niet te veel schuilplekken voor slakken heeft. In de praktijk betekent dit dat je regelmatig op moet ruimen en dood blad en vermolmd hout moet weghalen.
  5. De bierval is een even bekende als eenvoudige slakkenbestrijdingsmethode. Hiervoor vul je een bakje of een glas voor twee derde met een mengsel van water en bier, waarna je het voor een deel ingraaft in de tuin. Omdat slakken verzot zijn op bier, komen ze hierop af, waarna ze in het bakje of het glas vallen en verdrinken. Denk er wel aan zo’n bakje dagelijks of om de dag te verversen.
  6. Gebruik in geen geval zout, want daarmee bezorg je slakken een zeer trage en pijnlijke dood. Los daarvan heeft zout een negatieve invloed op de bodemgesteldheid in je tuin.
  7. Slakken hebben een hekel aan scherpe kruiden als knoflook of bieslook. Bieslook in de buurt van de meest gevoelige planten neerzetten kan dan ook helpen tegen slakken. Bestrijden met knoflook doe je door een bol knoflook in stukken te snijden waarna je de stukken een dag in heet water laat trekken. Met dit ‘knoflookwater’ besproei je vervolgens je planten. Daarnaast kun je stukken knoflook rond de planten strooien.
  8. Heb je al veel slakken en is het vanwege droog weer nodig de tuin te besproeien? Sproei dan ’s morgens in plaats van ’s avonds, zodat de grond ’s avonds weer droog en dus minder aantrekkelijk is voor slakken.
  9. Bij het tuincentrum vind je verschillende middelen om slakken te bestrijden. Wil je zulke slakkenkorrels kopen, lees dan eerst de bijsluiter: bijna al deze middelen zijn namelijk in meer of mindere mate giftig voor huisdieren, vogels en andere kleine dieren zoals egels.
  10. Slakken houden het meest van sappig blad, dus als het echt de spuigaten uitloopt, is het altijd nog een overweging zulke planten te vervangen door planten met dik en liefst ietwat harig blad.

Heeft u in de tuin  (ook) last van bladluis? Lees hier 10 tips tegen bladluis.

Trefwoorden:

Reactie toevoegen

25 Comments

Door jan (niet gecontroleerd) op vr, 2-8-2019 - 21:22

400 gram kalisalpeter op 100liter water geef geen schade en gelijk bladvoeding

Door jan (niet gecontroleerd) op vr, 2-8-2019 - 21:18

kijk bij cymbidium slakkenproef wij als kwekers hebben veel schade en alles wat hier staat werk niet tot nu toe spuiten met kalisalpeter krijg je geen vraat omdat er een zoutlaagje op de bloem komt ,maar je dood ze niet.

Door J. Bakker (niet gecontroleerd) op vr, 19-7-2019 - 12:52

Omdat naakte slakken parasieten zouden hebben,gaf een medewerker van een egel opvang centrum het advies geen geld hiervoor te gebruiken. Wat is waar ?

Door Truus (niet gecontroleerd) op zo, 11-12-2016 - 23:57

knoflookpoeder rond de planten strooien helpt prima. gebruik a.u.b. geen gif. Zo slecht voor het milieu !!

Door Pieter (niet gecontroleerd) op vr, 9-12-2016 - 19:59

Afgelopen voorjaar voor het eerst geprobeerd: koperdraad rond de pot aangebracht en de hosta's in die pot hadden geen last meer van slakkenvraat.

Door Theo (niet gecontroleerd) op wo, 26-10-2016 - 19:02

Gewoon hele sterke koffie zetten, en dat verdunnen met water.
Een kop op 5liter water. Dat ovr de grond uit gieten.
Alla slakken hebben een hekel aan Caffeine.
En ook de prut van koffie werkt goed.
Gebruik ik al jaren, en werkt geweldig.

Door N Van Der Weg op di, 20-9-2016 - 23:28

Ik zou me diep schamen!

Door N Van Der Weg op di, 20-9-2016 - 23:26

Onze slakken zijn dol op bieslook.....!
Ik vang ze (ze komen eten van een plakje tomaat, een stukje komkommer, een slablaadje en zelfs een schoteltje kwark!) doe ze in een bakje en breng ze naar een plaats buiten de bebouwde kom.

Door G Van Mook op di, 20-9-2016 - 19:08

Mijn vrouw en ik komen beiden ieder jaar aan het max eigen risico. Er zou een maximum per gezin ingesteld moeten worden. 770 euro is teveel.

Door gerrit (niet gecontroleerd) op di, 20-9-2016 - 19:01

een probaat middel is een aardappelschilmesje, slak gezien, mesje erop en door de midden snijden. helpt altijd.