Slakken in de tuin: zo kom je er vanaf

Getty Images

Als je even niet oplet zijn planten als de lupine en de hosta in een mum van tijd volledig kaalgevreten door (naakt)slakken. Er zijn veel verschillende methodes om slakken te bestrijden en wat in de ene tuin wel werkt, heeft in de andere tuin geen effect. Het is een kwestie van uitproberen en volhouden. Tien tips om de slak te verjagen.

1. Verplaats de slakken

Slakken worden actief als de schemering invalt. Mocht je er niet al te vies van zijn, is dit een goed moment om op slakkenjacht te gaan en ze elders in de natuur weer uit te zetten. Gooi ze dan niet over de schutting naar de buren, want slakken hebben een geheugen en keren net zo snel weer terug naar die ene tuin waar die lekkere planten staan.

2. Zorg voor een scherpe ondergrond

Slakken houden niet van een scherpe ondergrond. Fijngemalen schelpen, cacaodoppen, eierschalen of scherpe kiezels rond de planten strooien kan dan ook helpen vraatschade te voorkomen. Volgens sommige mensen heeft het strooien van koffie of koffiedik rond de planten hetzelfde effect.

3. Lok de natuurlijke vijand

Probeer vogels, egels en padden naar je tuin te lokken, want dat zijn de belangrijkste natuurlijke vijanden van de slak.

4. Beperk het aantal schuilplekken

Zorg ervoor dat je tuin niet te veel schuilplekken voor slakken heeft. In de praktijk betekent dit dat je regelmatig op moet ruimen en dood blad en vermolmd hout moet weghalen.

5. Maak een bierval

De bierval is een even bekende als eenvoudige slakkenbestrijdingsmethode. Hiervoor vul je een bakje of een glas voor twee derde met een mengsel van water en bier, waarna je het voor een deel ingraaft in de tuin. Omdat slakken verzot zijn op bier, komen ze hierop af, waarna ze in het bakje of het glas vallen en verdrinken. Denk er wel aan zo’n bakje dagelijks of om de dag te verversen.

6. Gebruik géén zout

Gebruik in geen geval zout, want daarmee bezorg je slakken een zeer trage en pijnlijke dood. Los daarvan heeft zout een negatieve invloed op de bodemgesteldheid in je tuin.

7. Kies voor scherpgeurende kruiden

Slakken hebben een hekel aan scherpe kruiden als knoflook of bieslook. Bieslook in de buurt van de meest gevoelige planten neerzetten kan dan ook helpen tegen slakken. Bestrijden met knoflook doe je door een bol knoflook in stukken te snijden waarna je de stukken een dag in heet water laat trekken. Met dit ‘knoflookwater’ besproei je vervolgens je planten. Daarnaast kun je stukken knoflook rond de planten strooien.

8. Sproei in de ochtend

Heb je al veel slakken en is het vanwege droog weer nodig de tuin te besproeien? Sproei dan ’s morgens in plaats van ’s avonds, zodat de grond ’s avonds weer droog en dus minder aantrekkelijk is voor slakken.

9. Kies voor een bestaand slakkenbestrijdingsmiddel

Bij het tuincentrum vind je verschillende middelen om slakken te bestrijden. Wil je zulke slakkenkorrels kopen, lees dan eerst de bijsluiter: een groot deel van deze middelen zijn namelijk in meer of mindere mate giftig voor huisdieren, vogels en andere kleine dieren zoals egels.

10. Vervang je planten

Slakken houden het meest van sappig blad, dus als het echt de spuigaten uitloopt, is het altijd nog een overweging zulke planten te vervangen door planten met dik en liefst ietwat harig blad.

Auteur