Waarom onze citroenen en mandarijnen zo mooi glimmen

Er zijn een heleboel beestjes nodig om een citroen, mandarijn en zelfs een chocoladepinda te laten glimmen. Dit is de schildluis, een hardnekkige tuingast.

De kleine bladluis is afgedekt door een schild en het schild is meteen ook het enige wat u ziet. Op deze manier is het insectje zeer goed beschermd tegen bestrijdingsmiddelen en dus een hardnekkige tuingast.

Schildluis is er in allerlei vormen van rond tot lang uitgerekt. Hoewel ze minder vaak voorkomen dan wol- en dopluizen zijn ook zij meesters in het zuigen van plantensappen. U merkt ze op door de aanwezigheid van gele bladvlekken, bij een zware plaag kunnen ze zelfs volledige planten vernietigen. 

Schildluizen kunnen tegenwoordig biologisch worden bestreden door het uitzetten van roofkevers, sluipwespen en rooftripsen. Deze insecten worden vooral in kassen ingezet. 

Opvallend weetje: de schildluis produceert schellak, het glimmende waslaagje op citrusvruchten. Voor één kilo citroenwas is de productie van wel 300.000 schildluizen nodig! Schellak is ook een glansmiddel voor chocoladepinda's en ander snoep. 

Bron(nen):