Aangeboren afwijking bij hond niet verzekerd

Een huisdierenverzekering hoeft de kosten voor een operatie niet te vergoeden als het gaat om een aangeboren afwijking. Ook niet als de hond al vijf jaar oud is. Dat blijkt uit een bindende uitspraak van de Geschillencommissie Financiële Dienstverlening van het Kifid.

Een hondeneigenaar liet zijn verzekerde hond, een vijf jaar oude Franse Bulldog, opereren aan nauwe neusgaten. Ook is er een foto van de rug gemaakt. De rekening van 648 euro diende de man in bij de huisdierenverzekering. De man kreeg slechts een derde deel van de operatie vergoed, omdat nauwe neusgaten een aangeboren afwijking is en die zijn uitgesloten van de dekking. Hierdoor kwam bijna vierhonderd euro van de dierenarts rekening voor eigen rekening. De man was het hier niet mee eens en stapte naar de Geschillencommissie.

Raskenmerk

Bij de Geschillencommissie argumenteerde de man dat zijn hond geen aandoening had voor het ingaan van de verzekering. Een aandoening is in zijn optiek een ziekte, en in dit geval waren de nauwe neusgaten te wijten aan de korte snuit van de hond en dat is een raskenmerk van de Franse Bulldog. Bovendien had de verzekeraar eenzelfde operatie bij een andere Franse Bulldog in het verleden wel vergoed.

De Geschillencommissie pakte het woordenboek erbij en concludeerde dat een aandoening meer is dan alleen een ziekte. Ook een aantasting van het lichaam valt onder het begrip aandoening. Nauwe neusgaten zijn geen normale neusgaten en dus is er sprake van een aantasting van de neus. Dat valt onder het begrip aandoening en dat is niet verzekerd als het aangeboren is. De huisdierenverzekering hoeft de operatie dus niet te vergoeden.