Auto kopen van een particulier? Let op uw aanschafwaarderegeling

Bij het kopen van een tweedehandsauto van een particulier doet u er verstandig aan om de voorwaarden van uw autoverzekering nog eens door te nemen. Het gros van de verzekeraars vergoedt niet de aanschafwaarde als een bij een particulier gekochte auto wordt gestolen of total loss raakt, waarschuwt vergelijkingssite Geld.nl.

Uit onderzoek van Geld.nl blijkt dat 11 van de 21 onderzochte verzekeraars deze eis stellen voor de zogeheten aanschafwaarderegeling. Cijfers van VWE Automotive laten zien dat er jaarlijks ongeveer 700.000 auto’s tussen consumenten onderling worden verkocht. “Dit betekent dat er een grote groep mensen is die misschien niet het bedrag vergoed krijgen dat ze verwachten”, zegt Amanda Bulthuis van Geld.nl.

Betrouwbaarheid waardebepaling

Verzekeraars die de aanschafwaarde niet vergoeden als de auto is gekocht bij een particulier, pleiten dat de waardebepaling in dit soort gevallen minder betrouwbaar is. “Dat wil zeggen: transparantie over de waarde van de auto, staat van onderhoud, juiste kilometerstand, onderhoudsgegevens etc. Bij particuliere verkoop of via niet BOVAG aangesloten handelaren kunnen we dit niet of minder goed achterhalen”, aldus een woordvoerder van Unigarant, dat ook de autoverzekering van ANWB verzorgt.

Wat krijg ik vergoed zonder aanschafwaarderegeling?

Bij veel verzekeraars wordt het volledige bedrag alleen vergoed als de auto gekocht is bij een officiële merkdealer of een bij BOVAG aangesloten dealer. Is dit niet het geval, dan bepalen de meeste verzekeraars de waarde op basis van de ANWB- of BOVAG-koerslijst. Hierin kijkt men naar dezelfde auto met soortgelijke kilometerstand, bouwjaar en accessoires.

Overweegt u een auto te kopen van een particulier?

Bij het kiezen van een autoverzekering is het belangrijk om goed naar de voorwaarden te kijken. Naast of de aanschafwaarderegeling geldt als u de auto via een particulier koopt, moet u ook kijken tot welke waarde en leeftijd van de auto dit het geval is. Dit verschilt namelijk per autoverzekering.

Bron(nen):