Deze onzinverzekeringen heeft u niet nodig

Getty Images

Iedereen heeft wel een zorgverzekering, een autoverzekering. Maar wist u dat er ook zoiets is als een huisdierenverzekering? Er zijn heel wat verzekeringen die zonde zijn van uw geld. Wij hebben ze op een rij gezet.

Sommige verzekeringen zijn verplicht. De ziektekostenverzekering, de opstalverzekering van uw huis, de autoverzekering. Andere verzekeringen zijn nuttig, maar niet noodzakelijk. Zoals de aansprakelijkheidsverzekering of inboedelverzekering. U kunt die laten liggen, maar dan accepteert u wel dat u een groot financieel risico loopt. Om die reden zijn ze eigenlijk ook bijna verplicht te noemen.

Daarnaast hebt u nog verzekering die u voor grote risico's lijken te beschermen, maar de kleine lettertjes ontkrachten dat. Denk aan een arbeidsongeschiktheidsverzekering. Die hebben vaak veel mitsen en maren in de algemene voorwaarden staan, of zoveel uitsluitingen, dat het de kosten eigenlijk niet meer rechtvaardigt.

En dan zijn er nog de echte onzinverzekeringen. Deze kosten regelmatig meer dan ze opleveren en zijn meestal niet de moeite waard.

De (huis)dierenverzekering

De meeste huisdierenverzekeringen vergoeden bijna niets. Dat is geen grap. Inentingen, aangeboren afwijkingen corrigeren, epidemische ziekten, een dieet en sterilisatie vallen vrijwel altijd buiten de dekking, of worden maar half vergoed. Ook hebben deze verzekeringen vaak nog een aanzienlijk eigen bijdrage van minimaal 20%. En u kunt alleen een huisdier jonger dan 7 jaar verzekeren. Op vakantie geldt de verzekering ook niet (dan moet u weer aparte dekking nemen). Ja, als bijvoorbeeld uw kat wordt aangereden kunt u een beroep doen, maar... de verzekeraar zal zich ook bemoeien met de behandeling van uw huisdier, want dat moet zo goedkoop mogelijk, natuurlijk). Houd het geld maar liever in uw zak en let goed op uw troeteldier.

De telefoonverzekering

Deze dekt u in tegen schade en diefstal van uw mobiele telefoon. Het afsluiten kan meestal alleen bij aankoop, als u dus nog recht heeft op de fabrieksgarantie (!). De kosten zijn meestal best hoog (60 euro per jaar gemiddeld) en u heeft sowieso een eigen risico. Wilt u wisselen van toestel en neemt u een duurder exemplaar, dan krijgt u niet méér uitbetaald. Het repareren van het toestel kan ook nog lang duren, want men garandeert ook zelden een snelle afhandeling. Met andere woorden: meestal niet de moeite waard.

De PC / laptopverzekering

Hier geldt min of meer hetzelfde als bij de telefoonverzekering. Extra vervelend is dat deze verzekering snel in waarde daalt: in het derde jaar krijgt u meestal nog maar de helft van de verzekerde waarde uitgekeerd. Bovendien is vaak moeilijk te bewijzen dat u zelf niet schuldig bent aan de schade. U installeert immers software en bevestigt randapparatuur aan uw PC of laptop. De kans dat u krijgt waar u recht op heeft, is helaas niet zo groot.

Fietsverzekering

Dezelfde problemen als bij de voorgaande twee voorbeelden. In grote steden betaalt u bovendien meer, omdat er vaker geroofd wordt. In de stad Utrecht betaalt u al snel het dubbele van de premie die in het Limburgse dorp Roggel geldt.

Extra garantie

Dit is gewoon een verkooptrucje. Winkeliers zeggen vaak dat u geen rechten meer heeft als de garantietermijn van een product is verlopen. Dat is niet waar: als je een wasmachine koopt, mag u ervan uit gaan dat deze echt wel acht jaar meegaat. Is hij na vier jaar stuk, dan heeft u recht op vergoeding van de helft van de reparatiekosten. Garantie bijkopen is het vrijwel nooit waard.

Annuleringsverzekering

Dit kan u een fijn gevoel geven: mocht er een noodgeval zijn waardoor u niet op vakantie kunt, dan krijgt u altijd het geld terug! Mis. Heel veel noodgevallen vallen buiten de dekking. Als u bijvoorbeeld een ernstige ziekte had op het moment dat u de reis boekte (en daar pas later achter kwam, zoals bij kanker) dan wordt er helemaal niets vergoed. Ook geldt de dekking alleen voor uw directe familie: gaat een goede vriend dood en kunt u daarom niet weg, dan krijgt u ook niets terug.

In sommige gevallen kan deze verzekering wel de moeite waard zijn, bijvoorbeeld als u lang heeft gespaard voor een hele dure reis. Kies dan wel voor een verzekering met een hoge dekking. Er is van deze verzekering ook een variant voor dieren. Voor veel huisdierenbezitters voelt een konijn, hond of kat immers ook als lid van de familie...

Heeft een annuleringsverzekering voor u toch wel nut? Maak de afweging na het lezen van dit artikel op Businessinsider >>

Dan zijn er nog de extra dekkingen! Veel van deze zijn simpelweg overbodig, daarom zitten ze ook niet in het standaardpakket. Bijvoorbeeld:

Autoverzekering: no-claimbeschermer

Hiermee kunt u elk jaar één keer een schadeclaim indienen die uw no-claimkorting niet om zeep helpt. Het enige probleem: het aantal schadevrije jaren gaat wèl omlaag als u schade heeft. Als u wilt overstappen van verzekering, bijvoorbeeld omdat er een goedkoper alternatief is, is de kans groot dat u veel meer premie betaalt. Overstappen is meestal toch meer de moeite waard.

Annuleringsverzekering: terrorismedreiging

Bang voor een aanslag in het gebied waar u straks op vakantie gaat? Bij veel verzekeraars kunt u zich hiervoor aanvullend verzekeren, maar of dat zin heeft valt te bezien. Bij een negatief reisadvies kan de reisorganisatie uw reis vaak omboeken, waardoor u alsnog op vakantie kunt. Dat gebeurde ook veel tijdens de diplomatie rel tussen Nederland en Turkije in de zomer van 2017. Een verzekering is dus niet echt nodig.

Inboedelverzekering: buitenshuisdekking

Onder de inboedel vallen bij sommige verzekeraars ook 'losse' apparaten zoals laptops en smartphones. Maar alleen als ze zich in uw huis bevinden op het moment dat ze worden gestolen of stuk gaan. Wilt u ze meenemen en toch verzekerd houden, dan kunt u een buitenshuisdekking nemen. Vaak is deze echter zo laag, dat ook deze aanvullende dekking geen zin heeft. En het komt ook voor dat alleen diefstal is gedekt: raakt u hem zelf kwijt, dan kunt u fluiten naar uw geld.

Bron: Businessinsider

Auteur