Diefstal uit opslag niet verzekerd

Getty Images

Langdurig opgeslagen inboedel die wordt gesloten uit de opslagruimte, is niet verzekerd op de inboedelverzekering. Dat blijkt uit een niet-bindende uitspraak van de Geschillencommissie van het Kifid.

Een verzekerde neemt in 2019 een sabbatical voor twee jaar, die door de coronamaatregelen wat langer duurt. In die periode heeft hij geen vaste woon- of verblijfplaats. Zijn inboedel plaatst hij in een opslagruimte in Utrecht. Later verhuist hij de spullen die hij regelmatig nodig heeft naar een opslagruimte in Breda. In die opslagruimte komen er dus spullen bij en er gaan spullen af. De inhoud van de opslagruimte verandert daardoor steeds. Op een gegeven moment ontdekt de verzekerde dat er spullen gestolen zijn. De inboedelverzekeraar weigert de schade te vergoeden.
De Geschillencommissie geeft de verzekeraar gelijk. Volgens de voorwaarden is de inboedel verzekerd in het woonhuis op het adres dat op het polisblad staat. Opgeslagen inboedel buiten dat adres is ook verzekerd als het de bedoeling is dat de inboedel binnen drie maanden terugkeert naar het woonhuis. Dat is hier niet het geval. De verzekerde haalt regelmatig spullen weg en voegt andere spullen toe, maar het is niet de bedoeling om de spullen na drie maanden uit de opslag te halen. Er is dus geen dekking op de verzekering. De schade door de diefstal is voor eigen rekening.
 

Auteur 
Bron 
  • Kifid