Faillissement geen reden tot annulering

Het faillissement van een luchtvaartmaatschappij valt niet onder de dekking van een annuleringsverzekering. Een verzekerde die zijn vakantie in het water ziet vallen door zo'n faillissement krijgt niets vergoed van de annuleringsverzekering.

Dat blijkt uit een bindend advies van de Geschillencommissie Financiële Dienstverlening van het Kifid. Een verzekerde deed een beroep op de annuleringsverzekering omdat de geboekte vluchten de nacht voor vertrek werden geannuleerd door het faillissement van de luchtvaartmaatschappij. De verzekerde vond dit een onverwachte gebeurtenis met een schadepost van ruim vijftienhonderd euro. Hij claimde dit bij de verzekering, maar die weigerde deze schade te vergoeden.

Expliciet genoemd

De Geschillencommissie kiest de kant van de verzekeraar. Weliswaar is de annulering van een reis gedekt als deze is veroorzaakt door een onzekere gebeurtenis, maar in de voorwaarden staat ook een opsomming van de onzekere gebeurtenissen. Alleen de gevallen die expliciet in de opsomming zijn genoemd, zijn gedekt. Een faillissement van de luchtvaartmaatschappij staat niet in dat lijstje, zodat er ook geen dekking is. De verzekeringsmaatschappij hoeft de schade dus niet te vergoeden.

Bron(nen): Kifid