Heb ik een EHIC-pas nodig bij vakantie in het buitenland?

Dien ik een Europese Zorgpas (EHIC) aan te vragen als ik op vakantie naar Frankrijk ga?

Getty Images

Ik ga binnenkort op vakantie naar Frankrijk. Is het verstandig om een EHIC-kaart (Europese zorgpas) aan te vragen bij mijn zorgverzekeraar?

De European Health Insurance Card (EHIC), ook wel Europese zorgpas genoemd, geeft recht op noodzakelijke (publieke) medische zorg op vakantie of bij verblijf in een ander Europees land. De pas vervangt het oude E111-formulier, dat tot 2004 kon worden aangevraagd. Bij ziekte of een ongeval hoeft u geen kosten voor te schieten, maar gaat de rekening rechtsstreeks naar de zorgverzekeraar in Nederland.

Verschil met de reguliere zorgpas is dat hulp via de EHIC op basis van Europees verdragsrecht (EEG-verordening 1408/71) plaatsvindt. Medische kosten worden betaald onder dezelfde voorwaarden als waar de inwoners van het verblijfsland recht op hebben.

Daarmee is meteen het grootste verschil tussen de EHIC-kaart en een gewone zorgpas (die immers ook in het buitenland geldig is) gegeven. De eigen zorgverzekering vergoedt slechts wat de behandeling in Nederland zou kosten.

Concreet betekent dit dat ziektekosten via de gewone pas niet geheel worden vergoed als de zorg in een ander land duurder is. In dat geval moet u extra buitenlanddekking afsluiten bij de zorgverzekeraar of via de reisverzekering. Met een Europese zorgpas ontvangt u wel alle kosten terug.

Eigen risico

Bovendien kent de zorgpas een ander voordeeltje. Geldt in het vakantieland geen eigen risico dan krijgt u alle kosten gewoon vergoed. Het eigen risico in Nederland loopt niet vol.

Theoretisch is het wel zo dat wanneer voorwaarden elders minder gunstig zijn de gebruiker van de EHIC daar ook aan is gebonden. Zo kent Frankrijk een eigen bijdrage van 20 procent bij ziekenhuisopname. Die zou u dan ook moeten betalen. Gelukkig kunnen extra kosten dan echter via de Nederlandse zorgpolis worden verhaald. Uiteraard wel tot het maximum wat uw verzekeraar bij behandeling in Nederland zou vergoeden.

EHIC geldig in de EU/EER

De EHIC-kaart is geldig in de gehele Europese Unie (EU), de Europese Economische Ruimte (EER) en Australië.

EU-landen:

België, Bulgarije, Cyprus (Griekse deel), Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Hongarije, Ierland, Italië, Letland, Litouwen, Luxemburg, Malta, Nederland, Oostenrijk, Polen, Portugal, Roemenië, Slovenië, Slowakije, Spanje, Tsjechië, Groot-Brittannië en Zweden.

EER-landen:

De EU plus Noorwegen, IJsland en Liechtenstein

Verdragslanden

Daarnaast heeft Nederland verdragen gesloten met een aantal landen. Hoewel voorwaarden voor zorgvergoeding hetzelfde zijn als bij EHIC moet een apart 111-formulier bij de zorgverzekeraar worden aangevraagd. De landen zijn: Bosnië-Herzegowina, Kaapverdische eilanden, Kroatië, Macedonië, Marokko, Servië en Montenegro, Tunesië en Turkije.

Kaart soms handig, soms niet

Is de kaart nu wel of niet noodzakelijk? Dat hangt er van af. In principe is de gewone zorgpas bijna net zo goed. De basiszorgverzekering geeft immers werelddekking. Bovendien hoeft via tussenkomst van de alarmcentrale ook dan vaak niets te worden voorgeschoten. De meeste mensen bellen bij een ongeval sowieso de alarmcentrale. Deze regelt alles, weet waar de goede ziekenhuizen zijn en geeft allerlei informatie.

Daar komt bij dat de EHIC in praktijk niet overal wordt geaccepteerd. De kaart is niet zo universeel als zou moeten. Dat neemt niet weg dat de EHIC-kaart handig kan zijn, zeker als u vaak in Europa reist. Ziekenhuizen vinden de kaart soms plezierig omdat het een goed identificatiemiddel is: het bewijs dat u bent verzekerd. Bovendien staan alle noodzakelijke gegevens er op. Daarbij biedt de kaart sommige mensen een stukje extra zekerheid. Zij gaan daardoor met een geruster gevoel op vakantie.

Ook huisarts valt onder EHIC

Ander voordeel is dat met de EHIC eerstelijns hulp (bezoek aan huisarts of fysio) niet hoeft te worden voorgeschoten. Dit moet met de gewone pas wel. Ter nuancering: ondanks de EHIC willen buitenlandse huisartsen nogal eens geld zien, ondanks dat dit niet mag. In Nederland is het zelfs een economisch delict als een ziekenhuis ondanks een EHIC toch een rekening presenteert aan een toerist.

Hoe aanvragen?

De EHIC-pas, die in 2004 werd ingevoerd (in Nederland pas sinds 1 januari 2006, de overheid maakte gebruik van een overgangstermijn) kan gratis worden aangevraagd bij de eigen zorgverzekeraar en is een jaar geldig. Daarna moet de kaart opnieuw worden aangevraagd. Sommige verzekeraars verlengen de pas zelf, zoals CZ en Menzis, waardoor u een gewone en EHIC-pas in één ontvangt. De zorgverzekeraar is verplicht de pas te verstrekken. Deze is bovendien persoonsverbonden: kinderen vallen er niet onder en hebben een aparte kaart nodig.

Bedenk dat de aanvraag bij sommige verzekeraars enige tijd (bij FBTO bijvoorbeeld 10 werkdagen) kan vergen. Vraag de pas dus op tijd aan. Voor meer info: zie www.ehic.nl. Daar kan de pas ook voor een groot aantal zorgverzekeraars worden aangevraagd. De EHIC wordt dan binnen vier werkdagen bezorgd.

Probeer ten slotte voor vertrek informatie in te winnen over de gezondheidszorg in het te bezoeken Europese land.

Auteur