Het overstappen kan beginnen

Premies voor 2016 zijn bekend

Alle zorgverzekeraars hebben hun premies voor 2016 bekend gemaakt. Een enkeling, zoals VGZ, heeft de premie gelijk gehouden, maar de meeste zorgverzekeraars hebben de maandpremie met enkele euro’s verhoogd. Nu alle premies bekend zijn, kan het overstappen beginnen.

Tot eind van het jaar

Tot het eind van het jaar kan iedere verzekerde zijn zorgverzekering opzeggen en overstappen naar een andere verzekeraar. Overstappen kan tot eind januari. Voor de basisverzekering, die bij iedere verzekeraar gelijk is, geldt een acceptatieplicht. Voor een aanvullende verzekering hebben zorgverzekeraar geen acceptatieplicht. Het kiezen van een passende zorgverzekering is niet moeilijk, op voorwaarde dat je weet wat je wilt en dat je weet waar je op moet letten. In dit artikel komen de belangrijkste onderwerpen kort aan de orde

[[advertorial uid="3473321"]]

Natura, restitutie of budget

In het begin waren er twee soorten zorgverzekering: natura en restitutie. De naturaverzekering werkt als het oude ziekenfonds, waarbij de zorgverlener de rekening naar de zorgverzekeraar stuurt. Een restitutiepolis werkt als de oude particuliere verzekering. De verzekerde krijgt een rekening van de zorgverlener, betaalt deze en kan deze indienen bij de zorgverzekeraar. Ook mengvormen komen voor.

Budgetpolis
Inmiddels is er een derde vorm bijgekomen: de budgetpolis. De budgetpolis is een naturaverzekering met beperkingen. De verzekerde kan alleen een beroep doen op gecontracteerde zorgverleners. Bij niet-gecontracteerde zorgverleners moet hij zelf bijbetalen. Een patiënt die naar het ‘verkeerde’ ziekenhuis gaat en een dure behandeling ondergaat, kan een gepeperde rekening tegemoet zien. Sommige budgetpolissen hebben relatief veel zorgverleners gecontracteerd, anderen hebben slechts één à twee ziekenhuizen per provincie gecontracteerd.

Goedkoopst
De budgetpolis is de goedkoopste variant, de restitutieverzekering is de duurste en de natura zit daartussen. Bedenk vooraf welke verzekering het meest geschikt voor je is.

Korting

Bijna alle zorgverzekeraars bieden collectiviteitskorting. Dat is een korting voor een groep verzekerden. Dat is bijvoorbeeld het geval met de zorgverzekering via de werkgever, een ouderenbond, thuiszorgorganisatie of sportbond. De kortingspercentages verschillen per verzekeraar en collectief.

Eigen risico

Er is een verplicht eigen risico van €385. Dat betekent dat de eerste €385 aan zorgkosten voor eigen rekening zijn. De huisarts telt daarbij niet mee. Een verzekerde kan vrijwillig een hoger eigen risico nemen in ruil voor een lagere premie. Het maximale vrijwillige eigen risico is €500. Hoe hoger het eigen risico, hoe lager de premie. Maar, als er zorgkosten zijn, dan zijn deze altijd hoger dan de besparing op de premie. Een hoger eigen risico is dus alleen zinvol als je geen of heel weinig zorgkosten verwacht.

Aanvullende verzekering

De basisverzekering dekt de kosten voor onder andere huisarts, medisch specialist en verloskundige, verblijf in het ziekenhuis, wijkverpleging, medicijnen, GGZ, psychiater, logopedie, ziekenvervoer en kraamzorg. Andere zorgkosten, zoals de tandarts, fysiotherapie en alternatieve geneesmiddelen, vallen onder de aanvullende verzekering. Iedere zorgverzekeraar biedt verschillende aanvullende verzekeringen aan. Hier geldt: hoe uitgebreider des te duurder.

Kiezen

Zodra je hebt vastgesteld wat het best bij je past, kun je via de vergelijkingssite de voordeligste verzekering selecteren.

Gratis op de hoogte blijven van de zorgverzekering in 2016? Meld u aan voor onze Zorg Update.

Bron: blog.zorgkiezer.nl