Hypotheekrente daalt weer

In maart dit jaar, vlak voor het uitbreken van de coronacrisis, stond de hypotheekrente lager dan ooit. Na een korte stijging bleef de rente in de zomer stabiel en inmiddels daalt de hypotheekrente weer. Hoewel het record van maart nog niet is verbroken, is de rente nu gemiddeld acht procent lager dan een jaar geleden.

Dat meldt onderzoeksbureau MoneyView in haar Special Item Hypotheken. Huiseigenaren die de hypotheek niet willen of kunnen oversluiten, maar toch willen profiteren van de  historisch lage hypotheekrente kunnen de lopende rente laten middelen met de nieuwe rente. Begin vorig jaar was rentemiddeling bij ongeveer de helft van alle banken mogelijk.

Vanwege Europese regels mogen banken bij het openbreken van het rentecontract alleen het werkelijk financiële nadeel in rekening brengen. Dat is lager dan het nadeel dat banken vroeger berekenden. Als gevolg hiervan zijn verschillende banken gestopt met rentemiddeling. Op dit moment biedt nog een derde van de banken rentemiddeling aan, aldus MoneyView.