Is uw autoverzekering nog voordelig?

Een aantal ontwikkelingen maakt het interessant om in 2016 te onderzoeken of uw autoverzekering nog voordelig is.

Automobilisten kunnen tot 200 euro per jaar besparen door regelmatig hun autoverzekering te vergelijken met het beste aanbod in de markt. Vergelijken en overstappen is in 2016 weer een stukje transparanter geworden.

Vanaf 1 januari is namelijk de terugval in schadevrije jaren gelijk. Vanaf die datum werken alle verzekeraars met dezelfde terugvaltabel (PDF, pagina 9) voor de schadevrije jaren na een schade door eigen schuld. Voorheen stelde elke verzekeraar dit op een andere manier vast.

Voorheen was het onduidelijk voor de consument of deze bij een overstap een mindere deal sloot. Door de schadevrije jaren op dezelfde manier te berekenen is dit verleden tijd. Wel kunnen verzekeraars de premiekorting (bonus-malusladder) blijven bepalen.

De nieuwe terugvaltabel heeft de volgende uitgangspunten:

●    Minimaal aantal schadevrije jaren is -5, het maximale aantal is 99.
●    Elk jaar zonder schade levert een schadevrij jaar op.
●    De terugval bij een schade is vijf jaren.
●    Bij meer dan 15 schadevrije jaren, kom je na een schade altijd terug op 10 jaren te staan.

De nieuwe terugvaltabel is in het voordeel van de nieuwe bestuurders. Zijn kunnen niet onder -5 schadevrije jaren zaken. De standaard terugval naar 10 bij meer dan 15 schadevrije jaren is in het nadeel van de ervaren bestuurder.

De verzekeraars staan voor een aantal uitdagingen in de toekomst. Regelmatig de autoverzekering vergelijken blijft dus interessant.

  • De Nederlandse Bank heeft in 2015 alarm geslagen over uitgaven van verzekeraars in verhouding tot de premie-inkomsten.
  • Steeds meer verzekeraars experimenteren met pay-how-you-drive. Middels sensoren wordt het rijgedrag gemeten, waarbij veilig rijden een lagere premie oplevert.
  • De volledig zelfrijdende auto is nog toekomstmuziek. Toch worden steeds meer technieken geïntroduceerd waarin de aansprakelijkheid van de bestuurder overgaat op de techniek van de auto.